KANSKI FESTIVAL: NEOČEKIVANI OBRT

Pobjeda satire o korektnosti

Zlatnom palmom za scenario ravnopravno su nagrađeni Jorgos Lantimos i Lin Remzi
60 pregleda 0 komentar(a)
Kanski festival, Foto: Thestar.com
Kanski festival, Foto: Thestar.com
Ažurirano: 04.04.2019. 22:33h

Švedski film “Kvadrat” Rubena Ostlunda, satira o svijetu umjetnosti i imperativu političke korektnosti, osvojio je Zlatnu palmu 70. Kanskog festivala, a u istoriju je ušla i američka rediteljka Sofija Kopola, kao druga žena koja je ikada nagrađena za režiju u Kanu.

Pobjeda “Kvadrata”, u konkurenciji sa još 18 filmova, predstavlja iznenađenje, a riječ je o “potpuno savremenoj” priči o “diktaturi političke korektnosti”, kako je istakao na ceremoniji zatvaranja 70. Kana predsjednik žirija, španski reditelj Pedro Almodovar.

“Kvadrat” je priča o uglednom kustosu muzeja savremene umjetnosti, razvedenom ocu dvoje djece kojima je posvećen, vozi kola na električni pogon i podržava kampanje za opštu dobrobit, a priprama izložbu koja poziva i publiku na alutruizam i podsjeća na odgovornost ljudskih bića. Ipak, kako film pokazuje, ponekad je teško živjeti u skladu sa proklamovanim idealima. Nakon što je opljačkan, nepromišljena reakcija odvodi ga u sramotnu situaciju. U međuvremenu, muzejska PR agencija kreira neočekivanu kampanju za izložbu “Kvadrat”, što sve vodi i Kristijana i muzej u egzistencijalnu krizu. Almodovar je izuzetno pohvalio i film “120 otkucaja u minutu” (Beats Per Minute) francuskog reditelja Robena Kampija, koji je osvojio Gran pri, kao i nagradu kritike FIPRESCI, a priča je o aktivističkoj grupi Act Up i nedostatku podrške francuske vlade za HIV pozitivne početkom 90-ih u Parizu. Kampijev film važio je za jednog od glavnih favorita za Zlatnu palmu, uz rusku porodičnu dramu “Bez ljubavi” (Loveless) Andreja Zvjaginceva, koja je dobila Nagradu žirija.

Specijalnu nagradu povodom festivalskog jubileja dobila je holivudska zvijezda Nikol Kidman, koja je na 70. Kanu učestvovala u filmu Sofije Kopole, kao i u filmovima “Kako pričati s djevojkama na žurkama” (How to Talk to Girls at Parties) Džona Kamerona Mičela, “Ubijanje svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) Jorgosa Lantimosa i TV seriji “Top of the Lake: China Girl” Džejn Kampion.

Najboljim glumcem 70. Kana proglašen je Hoakin Finiks za ulogu u filmu “You Were Never Really Here” Lin Remzi, dok je nagradu za najbolju glumicu odnijela Dajan Kruger za ulogu žrtve terorističkog napada koja kreće u osvetu u filmu “In the Fade” Fatiha Akina.

Za scenario su ravnopravno nagrađeni Jorgos Lantimos za porodičnu dramu “Ubijanje svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) i Lin Remzi za triler “Nikada niste zaista bili ovde” (You Were Never Really Here).

Sofiji Kopoli nagrada za režiju

Sofija Kopola nagrađena je za režiju filma “Začaran” (The Beguiled), rimejk filma Klinta Istvuda iz 1971. o ranjenom vojniku sa sjevera SAD koji se zagubio na neprijateljskoj teritoriji tokom građanskog rata u SAD, gdje ga nalaze učenice jedne južnjačke škole i pružaju mu njegu. Kopolina verzija te priče data je iz ženskog ugla, a glavne uloge igraju Kirsten Danst, Nikol Kidman, El Faning i Kolin Farel. Kopola je tek druga žena u 70-godišnjoj istoriji Kana koja je dobila nagradu za režiju, prvi put dodijeljena je sovjetskoj autorki Juliji Solncevoj 1961. godine. Glavnu nagradu Kana osvojila je dosad samo jedna žena - Džejn Kempion 1993. godine za “Klavir”.

Preporučujemo za Vas