Vidimo se u Crnoj Gori 2019.

"Biće to veliki izazov za Crnogorski olimpijski komitet, jer je riječ o multi-sportskom takmičenju, koje će se održavati u više gradova. Budva će biti domaćin i centar dešavanja, ali neće se sva takmičenja odvijati u tom gradu“, kazao je Simonović
3 komentar(a)
Budva 2019, Foto: COK
Budva 2019, Foto: COK
Ažurirano: 29.05.2017. 12:37h

Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, biće naredne dvije godine predsjednik Skupštine asocijacijacije Igara malih zemalja, što je prvi korak ka realizaciji krupnog projekta - organizaciji ove manifestacije u Crnoj Gori 2019. godine.

„Jako mi je drago što ću predsjedavati ovom lijepom organizacijom“, kazao je Simonović.

Može se, dakle, reći da od danas počinju pripreme za Igre malih zemalja, koje će za dvije godine u Budvi okupiti preko hiljadu sportista, koji će se takmičiti u desetak disciplina, od kojih su sve, ili gotovo sve, u olimpijskom programu.

Igre će se održati pod sloganom "How big we are".

„Mislim da smo uradili sve što smo mogli i što je trebalo da se uradi u pripremnom periodu, kako bismo počeli sa ozbiljnom organizacijom. Biće to veliki izazov za Crnogorski olimpijski komitet, jer je riječ o multi-sportskom takmičenju, koje će se održavati u više gradova. Budva će biti domaćin i centar dešavanja, ali neće se sva takmičenja odvijati u tom gradu“, kazao je Simonović.

Organizacija Igara biće i lijep izazov za turističke radnike i turstičkju privredu u cjelini, naglasio je predsjednik COK-a.

„Budva će u predsezoni ugostiti oko dvije hiljade ljudi iz osam zemalja, što je, čini mi se, velika stvar za nas kao turističku destinaciju. To je prilika da se naša zemlja predstavi gostima iz bogatijih zemalja, da pokaže šta ima i šta može, te da će organizacija Igara donijeti višestruku korist Crnoj Gori“, napomenuo je Simonović.

Biće to i lijep sportski CV za Crnu Goru...

„Iskustvo koje ćemo prikupiti biće dragocjeno. Takmičenja se organizuju po pravilima međunarodnih sportskih organizacija, sa svim pratećim infrastrukturnim zahtjevima... Svakako da će organizacija multi-sportskog događaja biti dobra preporuka za budućnost“, rekao je Simonović.

A najveći izazov biće - priprema volontera.

„Na Igrama u San Marinu je hiljadu volontera, to je prava armija ljudi, entuzijasta, koji i iznose najveći teret organizacije svakog multi-sportskog velikog takmičenja. Koliko je sjutra moramo početi da radimo na tome. Mislim da ćemo se spremiti, a da ćemo u kompletnom poslu koji nas čeka, imati pomoć lokalnih zajednica i cjelokupne sportske javnosti“, istakao je Simonović.

Za dvije godine u Crnu Goru bi prvi put mogao da dođe prvi čovjek olimpijskog pokreta. Tomas Bah stiže u San Marino, predsjednici MOK-a stalni su gosti na Igrama malih zemalja.

„Tomas Bah neće doći na proslavu deset godina COK-a, koja je u jul, već će nam se obratiti video-porukom. U Crnu Goru dolazi njegov blizak saradnik Pere Miro, koji je zadužen za saradnju sa nacionalnim komitetima. Nadam se da če predsjednik MOK.-a doći kod nas za dvije godine, što bi bila velika čast i lijepa prilika da predstavimo naš olimpijski komitet, Crnu Goru, i kao državu, i kao uspješnog organizatora zahtjevnog takmičenja“, zaključio je Simonović.

Bonus video: