REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Država je pokradena, vi nemate novac da platite ljude za njihov rad"

Gosti emisije Reflektor su bili pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje Goran Bubanja, profesor Univerziteta Mediteran i ekonomista Milenko Popović, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović i predstavnica privatne kompanije koja se bavi edukacijom i posredovanjem pri zapošljavanju Mirjana Maslovar.
309 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 30.05.2017. 19:48h

Tok emisije

21:11 "Država je pokradena vi nemate novac da platite ljude za njihov rad.Fale nam ljekari jer država nema novca da ih plati", sumirala je situaciju Vuksanović.

21:07 "Zavod za zapošljavanje Njemačke ulaže 2 do 3 miliona eura za organizovanje obuka za naše građane u saradnji sa ZZZCG", otkrio je Bubanja.

21:00 Hoćete kandidata koji je mlad a ima radnog iskustva, ko može više da radi a da nema ambiciju za većom platom, opisala je Maslovar kako poslodavci vide idealnog radnika.

"Ekonomska situacija je takva da uz pomoć jednog kandidata morate da pokrivate više oblasti u firmi", navodi ona.

20:50 Vuksanović smatra da se državni univerzitet konstantno uništava, a favorizuju privatni.

"Imate kupljenih diploma u veoma važnim državnim institucijama", dodaje ona.

"Imate obrazovanje u struci i obrazovanje kao opšti pojam. Ovo prvo je jednako znanje, a drugo je jednako kultura...U našoj državi treba objediniti i jedno i drugo, i stručno i opšte obrazovanje", objašnjava Vuksanović.

20:43 Popović smatra da je došlo do degradacije kvaliteta visokog obrazovanja.

"Država je permanentno smanjivala budžet Univerziteta, čak je u nekom trenu javni servis imao veći budžet od Univerziteta", navodi Popović.

On ukazuje da se 25 godina ni ne govori o racioniranju upisa na fakultete.

20:40 "Imamo rast broja upisanih visokoškolaca. Tražnja za visokoškolcima bila je oko 20%", navodi Bubanja.

20:28 Maslovar smatra da je trebalo da se susretnu predstavnici visokog obrazovanja i predstavnici poslodavaca.

"Možemo promijeniti režim studija ali ne možemo samo na taj način ispuniti očekivanja i potrebe poslovaca", ističe Maslovar. Ona kaže da često ljudi sa visokim zvanjem rade na pozicijama gdje je potrebna niža kvalifikacija, te da to takođe poslodavci zahtjevaju.

"Ono što je kod nas deficitarno je nešto što je najmanje cijenjeno u našem društvu", ističe Maslovar.

20:22 Šta se desilo sa privatizacijama? Novac je umjesto u budžet išao u džepove pojedinaca, upitao je Vuksanović.

"Nevjerovatno je da imate državu koja ima ovoliko stanovnika i ne možemo svi pristojno da živimo", kaže Vuksanović.

Vuksanović navodi da je prije dvije godine bilo duplo manje nezaposlenih.

"Ovdje se niko ne bavi naučno istraživačkim radom onda imate hiperprodukciju kadrova", navodi ona. Vuksanović je zabrinuta što omladina ne vidi perspektivu u ovoj državi.

"Mora da se vidi koliko nam treba ljekara, koliko mašinskih inžinjera, koliko kuvara... mora se na državnom nivou dobro osmisliti strategiju obrazovanja, od vrtića do fakulteta." #reflektor

20:17 "Sama nezaposlenost postane razlog nove nezaposlenosti", ukazuje Popović. On smatra da smo imali svijest do kraja 90-tih godina da tržište može sve probleme nezaposlenosti da riješi.

"Ogroman dio omladine je razvio stil života u kome ima vrlo malo mjesta za traženje radnog mjesta", navodi Popović.

20:12 Bubanja tvrdi da se 22.3% osoba nalazi u potpuno neformalnom radu.

On je kazao da je nezaposlenih visokoškolaca ima skoro 10 hiljada.

20:06 "Pogubna je ekonomska politika koja se vodi dugi niz godina, gdje se obrazovanje doživljava kao biznis", poručila je Vuksanović.

20:03 Milenko Popović je kazao da bi savjetovao maturante da upišu informatiku ili elektrotehniku.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje danas se nalazi se oko 52 hiljade ljudi, a stopa nezaposlenosti od 2009. porasla je više nego duplo sa 10, 1 % na 22,5 %.

Šta država radi na smanjenju nezaposlenosti? Zašto je na Birou rada više od 10 hiljada visokoškolaca, mahom sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta? Koliko je obrazovana radna snaga koja se danas nudi na crnogorskom tržištu rada? Otvaraju li se u Crnoj Gori nova radna mjesta ili samo dobijaju nova imena a jedan zaposleni više zaduženja?

Preporučujemo za Vas