Neka uzmu Saviću i vrate mi novac

Po koalicionom sporazumu, Carević će u oktobru 2018. godine zamijeniti sadašnjeg gradonačelnika Budve Dragana Krapovića
193 pregleda 5 komentar(a)
Mako Carević, Foto: Zoran Đurić
Mako Carević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.05.2017. 05:13h

Budući gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, tražiće da mu se iz lokalne kase nadoknadi skoro dva i po miliona eura, ukoliko mu štetu zbog izgradnje koncertnog platoa na Jazu ne plati preduzeće Branislava Gugija Savića - Gugi commerc.

Vlasnik firme Carinvest rekao je “Vijestima” da Specijalno državno tužilaštvo neće da mu odgovori da li je obeštećenje njegove kompanije obuhvaćeno odštetom od 2.200.000 eura.

Sporazumom o priznanju krivice Savić se zbog malverzacija prilikom izgradnje platoa i sportskih terena na Jazu obavezao da vrati taj iznos u lokalni budžet

Viši sud još nije potvrdio dogovor člana budvanske kriminalne grupe i tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić.

Po koalicionom sporazumu, Carević će u oktobru 2018. godine zamjeniti sadašnjeg gradonačelnika Budve Dragana Krapovića.

Taj Budvanin duže od godinu pred Privrednim sudom, traži da mu Gugi commerce isplati materijal isporučen prije gotovo deceniju, kada je Savićeva kompanija gradila plato uoči gostovanja” Rolingstonsa”.

Carević je “Vijestima” objasnio da je posao ugovarao sa Opštinom Budva, a da je lokalna uprava novac za materijal uplatila Savićevoj, a ne njegovoj firmi.

“Ročište koje je bilo zakazano za kraj prošle sedmice nije održano, jer su zastupnici Gugi commerca otkazali zbog prezauzetosti. Na sceni je igra koja postoji u pravosađu - bježanje od istine. Kriminalna grupa i dalje opstaje, ali ja sam strpljiv i čekaću da se napokon raskrinka kriminalna organizacijom na čijem su čelu, po sopstvenom priznaju, bili čelni ljudi Opštine. Ovdje nije samo Opština oštećena, već i ja. Pitanje je šta je ušlo u 2.200.000 eura, koliko je procijenilo tužilaštvo. Da li je u tu sumu ušao i moj materijal koji mi nije plaćen?”, pitao je Carević.

Dodao je da je iste odgovore tražio od SDT-a, ali da mu ne odgovaraju zbog tajnosti postupka protiv dvadesetak bivših budvanskih funkcionera i biznismena, osumnjičenih da su budžet Budve oštetili za više desetina miliona eura.

Carević pojašnjava da je Savićevoj kompanije isporučio materijal vrijedan 1.400.000 eura, ali da su sada, sa uračunatim kamatama, njegova potraživanja veća za milion.

“Imam odlaganje ročišta u Privrednom sudu pred kojim vodim spor da bi se na drugoj strani potvrdio sporazum o priznanju krivice sa firmom Gugi commerce. Opština je platila materijal Gugi comerce, smatram da sada Opština treba da od te firme traži novac nazad i meni isplati, jer sam sa njom ugovorao posao. Ovako, ako se sporazum potvrdi, Gugi commercu ostaje novac kojim mu je plaćen materijal, a ja ću tražiti od Opštine da mi oni plate. Na taj način će Opština dva puta da plati isti materijal.. Ovo je pravosudno čista priča, ali nekome je stalo da odlaganjem ročišta omogući kriminlanoj grupi da i dalje živi”, rekao je Carević.

Građevinska kompanija Gugi commerce zaključila je sa Specijalnim državnim tužilaštvom dva sporazuma o priznanju krivice, zbog učešća u sumnjivim poslovima kojima je budžet Budve oštećen za više desetina miliona eura.

Po osnovu te dvije nagodbe Savićeva kompanija mora da Opštini Budva da vrati ukupno nešto više od 6.000.000 eura.

Zbog malverzacija prilikom gradnje Donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu Savićeva kompanije u naredne dvije godine mora da uplati 3.842.766,69 eura Opštini Budva.

Prvim sporazumom firma Gugi commerce obavezala se da Opštini Budva u naredne tri godine od pravosnažnosti presude, zbog malverzacija prilikom izgradnje koncertnog platoa na Jazu, vrati 2.254.585,24 eura.

Carevićeva kompanija tužila je Savićevu firmu za nezakonito milionsko bogaćenje, gradnjom koncertnog platoa na Jazu.

U tužbi Carinvesta piše da je kompanija Gugi kommerce nakon izgradnje koncertnog platoa na Jazu, od Opštine Budva naplatila 1.200.000 eura na ime kamena i drugog građevinskog materijala, koji je isporučila Carevićeva kompanija. Sudski spor pokrenut je pred Privrednim sudom, nakon što je prvobitna Carevićeva tužba protiv Opštine odbačena kao zastarjela.

Već šest godina pokušava da dokaže da je opljačkan

Carević je još 2011. pokrenuo tužbu protiv Opštine Budva, uz tvrdnju da je brutalno opljačkan. Tada je objašnjavao da je njegova kompanija Carinvest isporučila 84.000 kubika kamena i drugog materijala za gradnju platoa i da su mu dužni 1,2 miliona eura. Carević je u Sudu tvrdio da je posao dogovorio sa Svetozarom Marovićem, koji se nalazio na čelu organizacionog odbora za koncert “Rolingstonsa”. Tvrdio je da je isporuka kamena trebalo da bude donacija, a da su mu opštinari zauzvrat obećali da će njegovu firmu angažovati u nekom od kapitalnih infrastruktumih projekata. Dogovor nije ispoštovan, a Carević je kazao da je tada došao do dokumentacije da je za materijal koji je isporučio, novac uzeo Gugi, čija je kompanija obavila radove na Jazu.

Bonus video: