Tom Dumulan osvojio 100. „Điro”

Dumulan je 29 kilometara u Milanu prevezao za 33 minuta i 23 sekunde i preoteo rozu majicu Nairu Kintani, koji je na kraju imao 31 sekundu sporije vrijeme u generalnom poretku
0 komentar(a)
Tom Dumulan, Foto: Beta/AP
Tom Dumulan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2017. 16:45h

Navikli su ljubitelji biciklizma da se na grand turovima pitanje prvaka rješava subotom i da se nedjeljom pobjednici samo slikaju.

Organizatori 100. izdanja „Điro d’Italije” su odlučili da se jubilarno izdanje završi hronometrom i napravili pravi potez, jer je Tom Dumulan u pravoj drami stigao do najveće titule u karijeri.

Holanđanin iz ekipe Sanveb je počeo dan kao četvrtoplasirani, sa 53 sekunde zaostatka za Kolumbijcem Nairom Kintanom (Movistar), a ispred njega su bili i Italijan Vinćenco Nibali (Bahrein Merida) i Francuz Tibo Pino (Frans d žu).

Dumulan je 29 kilometara u Milanu prevezao za 33 minuta i 23 sekunde i preoteo rozu majicu Kintani, koji je na kraju imao 31 sekundu sporije vrijeme u generalnom poretku. Na podijumu je završio i Nibali sa 40 sekundi zaostatka.

Trijumf Holandije je upotpunio Jos van Emden iz Lotoa, koji je na posljednjoj etapi kroz cilj prošao sa 15 sekundi boljim vremenom od Dumulana.

Njegova velika pobjeda još više dobija na značaju ako se zna da je veliku prednost izgubio poslije 16. etape, kada je zbog dijareje morao da stane. Umjesto da ga sačekaju, što je u duhu fer-pleja, Kintana, Nibali i ostali su nastavili da voze, zbog čega je Dumulan izgubio dragocjeno vrijeme.

Tri dana kasnije mu je Kintana preoteo rozu majicu, ali je momak čiji su nadimci Leptir iz Mastrihta i Ljepotan smogao snage da stigne do trona.

Ljubičastu majicu za najviše poena na prolaznim ciljevima je osvojio Kolumbijac iz Kvik-stepa Fernando Gavirija, plavu za brdskog vozača godine Španac Mikel Landa iz Skaja, a najbolji mladi vozač je Luksemburžanin Bob Jungels iz Kvik-stepa.

Bonus video: