SAVJETI

Detoksikacija: Ojačajte svoj organizam na prirodan način

Preporučuje se za svaku osobu na svijetu da pije sok od mkrve i da jede kolač od zelene jabuke svaki dan, nedelju dana
290 pregleda 0 komentar(a)
detoksikacija, Foto: Shutterstock
detoksikacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.05.2017. 16:14h

Ubrzan tempo života i svakodnevnica kod starijih, ali i mlađih osoba donose brojne zdravstvene poremećaje, kao što su hronične bolesti, karcinom ili autoimune bolesti.

Svi znamo da nijedno ljudsko tijelo nije građeno savršeno, niti takvo funkcioniše, već da ima svoje određene slabe tačke.

Svakodnevni stres zbog različitih situacija, duhovna neuravnoteženost, hormonalni poremećaji, paraziti, virusi, bakterije, šećerna bolest, rafinirani ugljeni hidrati takođe mogu izazvati genetske poremećaje u našem organizmu.

Naš imuni sistem je izgrađen tako da se mogu očistiti štetni toksini iz našeg organizma.

Ovo su najčešće vrste autoimunih oboljenja:

- Zatrovana krv (leukemija, lupus) - Nervi (dijabetes i periferna neuropatija) - Mišići (fibromialgija, mišićne distrofije) - Štitna žlijezda (Hashimoto tiroiditis) - Mozak (MS, autizam)

Ali, ne brinite, jer postoji mnogo potpuno prirodnih načina i metoda koje vam mogu pomoći da detoksikujete cijelo tijelo i ojačate svoj imunitet. To će vam pomoći da spriječite bilo kakve bolesti, savjetuje Worldhealthinfo.

Dijeta

Trebalo bi izbjeći konzumiranje prehrambenih proizvoda, kao što su: pšenica, gluten, mliječni proizvodi, obrađena i pržena hranu, sve vrste GM (genetski modificiranih hrana) i fokusirati se samo na organsku hranu.

Možda znate da mnoge od ovih namirnica nisu inflamatorne na sve u njihovoj neprerađenom i prirodnom stanju. Ali, uzrok prerade, pasterizacije i genetske modifikacije, je upravo uzrok bolesti. Dakle, treba svakako izbjeći šećer, aspartam, MSG, trans masti, hidrogenizirana ulja, kao što su uljana repica ili biljno ulje. Trebalo bi izbjeći konzumiranja alkohola i kofeina u prekomjernim količinama.

Zdrava hrana

Ranije je spomenuto ono što treba izbjegavati. Ali, s druge strane, preporučuje se konzumiranje zdravih masti, kao što su kokos, avokado, omega-3-a, maslinovo ili orasi, sjemenke i probiotici. Još jedna velika pomoć bi mogla biti u vidu alkalne dijete zbog natrijuma i kalijuma.

Čišćenje jetre

Najbolji način za kompletan postupak čišćenja jetre i povlačenje svih toksina su prirodna sredstva kao što su: čičak, maslačak, mlijeko čička, repa, topinambur, kurkuma, fermentirana hrana i ricinusovo ulje.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje jetre

Preporučuje se za svaku osobu na svijetu da pije sok od mkrve i da jede kolač od zelene jabuke svaki dan, nedelju dana. To će omekšati žučni kamenaca i poboljšati proces detoksikacije. I da, treba uzeti maslinovo ulje sa sokom od limuna.

Čišćenje bubrega

Najbolja i najkorisnija bilja za čišćenje bubrega su: konjski rep, đumbir, zlatna tinktura, vitamin B-6 i biljni glicerin. Ovi sastojci pomažu ispiranje bubrega. Preporučuju se i : mlaka vodu i limun, magnezijum, organski sok od brusnice, jabukovog sirćeta, prenosi Radio Sarajevo.