PRESRETANI RAZGOVORI TRAMPOVOG ZETA

Vašington post: Kušner tražio tajni kanal komunikacije s Rusijom

Američki list navodi da je ambasador Kisljak rekao nadređenima da je Kušner razgovore u ruskim diplomatskim objektima, jer to navodno otežava praćenje. Dodaje se da je Kisljak navodno bio "zatečen" Kušnerovim predlogom
0 komentar(a)
Džared Kušner, Ivanka Tramp, Foto: Reuters
Džared Kušner, Ivanka Tramp, Foto: Reuters
04.04.2019. 22:30h

List Vašington post prenosi da je ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak rekao svojim pretpostavljenima da je sa zetom i savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom, razgovarao o uspostavljanju tajnog kanala komunikacije između Trampovog prelaznog tima i Kremlja u decembru.

Vašington post se poziva na neimenovane američke zvaničnike koji su dobili obavješajne podatke o presretenim razgovorima s Rusijom.

Advokat Džareda Kušnera potvrdio je da je on spreman da razgovara sa istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI) o ruskim kontaktima, kao i da govori u Kongresu o svojoj ulozi u Trampovoj kampanji 2016.

Američki list navodi da je ambasador Kisljak rekao nadređenima da je Kušner razgovore u ruskim diplomatskim objektima, jer to navodno otežava praćenje. Dodaje se da je Kisljak navodno bio "zatečen" Kušnerovim predlogom.

Bijela kuća je u martu potvrdila da su se Kušner i bivši savetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin sastali sa Kisljakom u "Tramp kuli" u decembru prošle godine.

Flin je podnio ostavku poslije medijskih izvještaja da je prije inauguracije Donalda Trampa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji.

Zvaničnici administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame rekli su agenciji AP početkom ove nedjelje da je učestalost Flinovih razgovora sa Kisljakom do te mere uznemirujuća da je razmatrana mogućnost da je Tramp pokušavao i da uspostavi direktne kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Istražitelji su takođe zainteresovani sa sastanak Kušnera s ruskim bankarom Sergejem Gorkovim, navode Vašington post i NBC News.

Kušner (36) je imao ključnu ulogu posrednika tokom predizborne kampanje u odnosima Trampovog tima sa stranim zemljama.