Suđenje Šariću i Lončaru za pranje novca: Zašto je Dudić platio 6,2 miliona eura

Milionskoj uplati prethodile su još dvije 1. februara 2008. od po 450.000 eura od Maksimus šipinga i Sekondo porto šipinga . . .
189 pregleda 0 komentar(a)
Jovica Lončar, Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Jovica Lončar, Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2017. 07:30h

Vještak finansijske struke Vlajko Milićević rekao je juče da u spisima njemu dostavljenim nema dokumentacije na osnovu koje bi mogao da utvrdi pravni osnov transfera od 6,2 miliona eura sa računa Dragana Dudića na račun kompanije Spenser finanse.

On je to kazao odgovarajući na pitanja tužioca Petra Kapucija, u nastavku suđenja Dušku Šariću i Jovici Lončaru za pranje 19,2 miliona eura.

Tužilac je podsjetio da su uplati od 6,2 miliona eura, prethodile dvije uplate 1. februara 2008. od po 450.000 eura od Maksimus šipinga i Sekondo porto šipinga.

Vještak je kazao da nije mogao da utvrdi, na osnovu dostavljene dokumentacije, kada je otvoren račun Spenser finanse.

“Nisam mogao da utvrdim ko raspolaže sredstvima sa njihovog računa. Nije bilo moguće utvrditi koliko je bilo uplata i isplata na računu prije uplate od 6,2 miliona eura. Na osnovu dostavljene dokumentacije nisam mogao da utvrdim, nije mi poznato ko su vlasnici Maksimus šipinga i Sekondo porto šipinga, kada i gdje su otvoreni računi i ko raspolaže sredstvima na tim računima. U spisima predmeta nema dokumentacije na osnovu koje bih utvrdio pravni osnov za uplate dva puta po 450.000 eura. Ne znam iz kojih izvora potiču ova sredstva, niti njihovo porijeklo. U spisima predmeta ne postoji (Drgana) Dudićev nalog da se 6,2 miliona eura konvertuje u dolare”, rekao je vještak.

Tužilac je pitao vještaka da li može potvrditi da je novac sa dolarskog računa Spenser finanse, na račune Songa bulkers Maksimus šiping i Songa bulkers Sekondo porto šiping, uplaćeno od finansijskog lizinga Dudića - dva puta po 4.553.269,82 američka dolara...

“Ne mogu sa apsolutnom sigurnošću to da tvrdim, ali sa velikom vjerovatnoćom jesu po mom mišljenju. Ovo baziram na činjenici da se radi o velikom iznosu za koji mislim da nije postojao na ovom dolarskom računu prije konverzije 6,2 i 7,1 miliona eura u dolare. Ako je “Spenser finanse” bio samostalan, mogao je da uplati dva puta po 4.553.269, 82 američka dolara”, pojasnio je vještak.

Sa druge strane, branilac optuženih, advokat Borivoje Đukanović ocijenio je da dopunski nalaz vještaka potvrđuje stav odbrane - da je legalno porijeklo 19,2 miliona eura.

“Vještak je nalaz temeljio na relevantnoj bankarsko finanisjkoj dokumentaciji, obradio sve aspekte novčanih transakcija i izveo zaključak - da za svaki euro od 19,2 miliona eura postoji neosporivi dokaz o legalnom porijeklu...

Oočekujemo davanje završne riječi, jer ne postoji nijedna procesna niti materijalno pravna pretpostavka koja bi opravdavala dalje trajanje postupka”, kazao je Đukanović.

Bonus video: