Nema dokaza da je Alan Kožar državni neprijatelj

“Nije prijetio Đokoviću. Jedina rasprava koju je imao sa njim bila je kada su krenuli da mu uzmu blindirani automobil. Tada mu je rekao - 'nemoj to da mi radiš, ne uzimaj mi vozilo, jer ćeš biti kriv za moju smrt ako me neko ubije'. To je sve. Nije lud da mu prijeti usred stanice policije”, rekao je Strugar
927 pregleda 0 komentar(a)
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2017. 07:18h

Baranin Alan Kožar nema nikakve veze sa bombaškim napadom na automobil barskog policajca Ivana Đokovića, ali su ga iz te službe uprkos tome označili državnim neprijateljem i proganjaju ga.

To je “Vijestima” juče kazao njegov branilac, advokat Nikola Strugar.

Policija i tužilaštvo sumnjiče Kožara da je organizovao podmetanje bombe ispod automobila pomoćnika komandira Interventne jedinice barskog Centra bezbjednosti.

Kao izvršioci uhapšeni su Barani Alija Metović i Ilija Kovačević.

Strugar je juče rekao da ne postoji nijedan dokaz, niti ijedna indicija koja bi Kožara mogla povezati sa uništenjem Đokovićevog četvorotočkaša, ali ni sa Metovićem i Kovačevićem.

“Ne postoji dokaz koji bi potkrijepio njihove tvrdnje. Nema dokaza da je izvršio to krivično djelo i toku postupka će se to dokazati. Policija ga je označila kao državnog neprijatelja i konstantno pretresa njegove lokale, po tri ili i četiri pretresa tokom noći. Nikada ništa nijesu našli. Takođe, nema nikakve povezanosti između Kožara i ta dva lica. Ne postoji nikakava konekcija koja bi mogla da uputi da je on naručio bombaški napad”, kazao je Strugar.

Istražitelji su 12. maja saopštili da je Kožar, šef jednog kriminalnog klana, najprije u stanici policije napao Đokovića, a potom organizovao aktviranje bombe ispod njegovog privatnog automobila.

“Nije prijetio Đokoviću. Jedina rasprava koju je imao sa njim bila je kada su krenuli da mu uzmu blindirani automobil. Tada mu je rekao - 'nemoj to da mi radiš, ne uzimaj mi vozilo, jer ćeš biti kriv za moju smrt ako me neko ubije'. To je sve. Nije lud da mu prijeti usred stanice policije”, rekao je Strugar.

Advokat je dodao da će predložiti da se vještačenjem telefona utvrdi gdje su se u momentu napada nalazili Metović i Kovačević.

“To će otkriti da se nijesu nalazili ni približno tom mjestu. Događaj se desio na mjestu pokrivenom kamerama. Zašto nije izuzet snimak ni sa jedne koja je zabilježila događaj i na kom bi se vidjelo ko je bacio napravu? Postoji mnogo svjedoka koji će potvrditi da su bili sa njima te noći, na sasvim drugom mjestu”, kazao je Strugar.

Na rukama Ilije Kovačevića su pronađeni tragovi eksploziva

Pred tužiocem Milošem Šoškićem juče su vještačeni nalazi kojima je potvrđeno da su na rukama Ilije Kovačevića i na volanu njegovog automobila pronađeni tragovi TNT-a.

Prema saznanjima “Vijesti”, vještak hemijske struke nije mogao sa preciznošću da se izjasni da li su čestice eksploziva nastale posredno - putem rukovanja, ili direktno.

“Niti kada je nastao i koliko je stepen tog TNT-a bio na rukama i volanu”, kazao je sagovornik “Vijesti” blizak istrazi.

Bonus video: