13 godina od ubistva Duška Jovanovića: Sve dalje od istine o zločinu

Aktuelni premijer Marković govorio je da je tajna služba imala informacije da je bezbjednost Duška Jovanovića bila ugrožena
203 pregleda 13 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Savo Prelević
Duško Jovanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2017. 06:45h

Država ni nakon trinaest godina nije otkrila ko je ubio glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića, niti nalogodavca tog zločina.

Jovanović je 27. maja 2004. godine oko ponoći, pokošen hicima iz automatske puške nakon što je izašao iz redakcije.

Od tada se ne zna ko je ispalio smrtonosne hice, ko je vozio “golf” iz kog je pucano na urednika, ko ih je poslao...

Za učešće u tom nedjelu osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić.

Zbog saučesništva u ubistvu robijaće 19 godina.

Tužilaštvu su se nudili zaštićeni svjedoci koji su tvrdili da znaju ko su ubice, dostavljen im je izvještaj privatnog detektiva...

Sredinom 2016. godine poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović objavio je da posjeduje izvještaj privatnog detektiva i tvrdio da je da taj nalaz dokazuje da je Jovanovića ubio Đuzepe Đordano, koji u zatvoru u Italiji izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, 1998. godine u Baru.

Mjesec kasnije vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da izvještaj privatnog detektiva ne sadrži dokaze za tvrdnje iznijete o ubistvu Jovanovića i da tužilaštvo provjerava kredibilitet sadržine.

Godinu ranije tvrdili su da su formirali novi predmet o ubistvu Jovanovića i da pokušavaju da otkriju još dva saučesnika u ubistvu Jovanovića.

Tada je rečeno da su tim povodom saslušali 10 svjedoka, uključujući bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegovog nasljednika Duška Markovića.

Obojica su u par navrata pričali o tom ubistvu, između redova govoreći da znaju nešto više o toj likvidaciji.

Đukanović je ranije u parlamentu aludirao da je Vojislav Koštunica kriv za smrt Jovanovića.

Marković je govorio da je nekadašnja Služba državne bezbjednosti imala informacije da je bezbjednost Jovanovića bila ugrožena, prije nego je ubijen.

Zoran Vlaović zvani Bohum, zaštićeni svjedok na suđenju za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića, prije dvije godine tražio je da mu se i u istrazi ubistva Jovanovića omogući isti status.

On je navodno nudio pomoći u rasvjetljavanju tog ubistva, tražeći azil u Srbiji.

Tužilaštvo se ni o toj ponudi nije zvanično izjašnjavalo.

Za Mojkovčanina koji je prije par godina tražio isti status, ocijenili su da nije kredibilan.

Da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću

Iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) juče su podsjetili da se i trinaesta godišnjica ubistva Jovanovića dočekuje bez odgovora - ko je učestvovao u izvršenju ubistva, ko ga je naručio i ko je odgovoran za to što su državni organi zakazali u istrazi ubistva i, vjerovatno, i njegovom sprečavanju.

“Nije uvjerljivo ispitano ni da li je država učinila sve što je bilo razumno da zaštiti Jovanovića, imajući u vidu prijetnje koje je dobijao i koje je prijavio”, napisali su iz HRA.

Iz te NVO kazali su da su prije godinu MUP-u, policiji i Vrhovnom državnom tužilaštvu predali preporuke da angažuju stranog stručnjaka za krivične istrage atentata.

“Koji bi nepristrasno sagledao što je sve preduzeto u istrazi ubistva Duška Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje. Do danas, nijesmo dobili bilo kakav odgovor ni povodom navedene preporuke, ni na 12 konkretnih pitanja proisteklih iz izvještaja, uključujući, da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću, šta je urađeno da bi se on zaštitio, da li je Služba državne bezbjednosti, na čijem čelu se nalazio današnji premijer Duško Marković, vodila Jovanovićev dosije, da li ga je pratila...”

Iz HRA su apelovali da država angažuje stranog eksperta, u cilju objektivnog sagledavanja toka i rezultata dosadašnje istrage.