Estonija raspršila snove o drugom mjestu

Estonija je savladala odbojkaše Crne Gore sa 3:0 (25:23, 27:25, 25:23) i time osigurala barem drugo mjesto koje vodi u naredni krug kvalifikacija za SP.
3 komentar(a)
Miloš Ćulafić, Foto: Cev.lu
Miloš Ćulafić, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 26.05.2017. 16:55h

Snovi o plasmanu u treću rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo raspršeni su u trećem kolu turnira u Talinu, i to na meču protiv direktnog konkurenta - u duelu koji je odlučivao o drugom mjestu u grupi D (prvo mjesto i direktan plasman na SP rezervisano je za Ruse), Estonija je savladala odbojkaše Crne Gore sa 3:0, nakon 95 minuta borbe, i time osigurala barem drugo mjesto koje vodi u naredni krug kvalifikacija za SP.

Estonija, naime, nakon tri kola ima sve tri pobjede (prva dvije je ostvarila protiv Mađarske i Kosova), dok je Crna Gora doživjela drugi poraz, nakon očekivano izgubljenog meča na startu protiv favorizovane Rusije (3:0).

Pobjeda protiv Mađarske (3:2), je, ipak, nedovoljan učinak u prva tri kola za prolaz dalje. Naime, sve i da naša selekcija u naredna dva kola upiše pobjede protiv Rumunije i Kosova, Estonci, koji u posljednja dva kola igraju protiv Rusije i Mađarske, biće ispred Crne Gore na tabeli, jer imaju nedostižnih devet bodova (Crna Gora bi maksimalno mogla da dogura do osam, pošto trenutno ima dva).

Što se samog meča sa Estonijom tiče, maksimalan poraz je, ipak, previsok s obzirom na dešavanja na terenu, posebno u prva dva seta, u kojima je naša selekcija vodila 23:22. U prvom je Crna Gora je imala prednost od 15:11, ali je Estonija preokrenula na 16:15, a onda i u finišu serijom 3:0 za 25:23.

U drugom su “crveni” vodili 7:2, 13:10, 16:14, ali su opet poklekli u finišu, kao u dva seta protiv Mađara.

Estonija je u trećem setu vodila od 6:5 pa do kraja, a Crna Gora je uspjela samo da priprijeti na 23:24…

Možda je umor od pet setova protiv Mađara učinio svoje, jer je našoj selekciji, očigledno, nedostajalo svježine i koncentracije u odlučujućim momentima, kada je trebalo setove prelomiti u sopstvenu korist.

Ćaćiću, Bojiću i ostalima ostaje da u preostala dva kola časno završe turnir, pobjedama protiv objektivno slabijih selekcija, i te mečeve iskoriste kao dobru pripremu za predstojeći nastup u trećoj diviziji Svjetske lige. Za očekivati je da Bašić ukaže šansu većem broju igrača nego što je to uradio u prva tri kola, kada je rezultat bio u prvom planu.

Crna Gora će u četvrtom kolu, sjutra u 14 sati, igrati sa Rumunijom, a u nedjelju sa Kosovom (16.30).

Bašić: Jasno je da ekipa nije spremna

Selektor Veljko Bašić je istakao da je njegova ekipa poražena uz veliku borbu.

"Mislim da je večeras još jednom jasno da ekipa nije spremna. Imamo dva igrača koja dolaze nakon teške povrede, još nismo u punoj formi, taktičkoj i fizičkoj. Zato tokom meča imamo jako lijepe poene, iz “čiste” igre, odigrane vrhunski. Ali, isto tako naša igra ima “crne rupe”, kada protivniku dosta lagano damo dva-tri poena, što nas je protiv Estonije i koštalo pobjede. Žao mi je samo što ponovo nismo dobili taj prvi set, jer mislim da bismo tom slučaju mi mogli pobijediti 3:0", rekao je Bašić.

Da konačnih 3:0 nisu prava slika, ističe i srednji bloker Gojko Ćuk.

"U svakom setu smo bili u igri, bukvalno su odlučivale jedna-dvije lopte. Možda su oni odigrali malo hrabrije, i nošeni publikom uspjeli da završe setove. Dali smo sve od sebe u odlučujućoj utakmici, mislim da smo igrali dobro, ali su utakmicu odlučile jedna ili dvije lopte. Da smo ih riješili u našu korist, mogli smo mi da pobijedimo", rekao je Ćuk.

Crna Gora – Estonija 0:3 (23:25, 25:27, 23:25)

Talin – Sportska dvorana „Kalev“. Gledalaca: 990. Sudije: Ozbar (Turska) i Aro (Finska). Poeni iz napada: Crna Gora 35, Estonija 35. Poeni iz bloka: Crna Gora 12, Estonija 7. Poeni iz servisa: Crna Gora 5, Estonija 9. Greške: Crna Gora 16, Estonija 19.

Crna Gora: Minić, Dabović 4, Babić 8, G. Ćuk 3, Ćaćić 12, Radonić, Lakčević (libero 1), Bojić 9, B. Ćuk 3, Milić, Vukašinović, Ječmenica, Ćulafić 13, Popović (libero 2).

Estonija: Trejal, Krek 13, K. Tobal 1, Tepan, Alik, Taht 11, Losnikov (libero 2), Veno 19, Kolo, A. Tobal, Rikberg (libero 1), Radik 9, Tamema, Aganits 8.

Bonus video: