Nove epizode Tvin Piksa su uznemirujuće i nemoguće za kritičku procjenu

Kritike su zasad većinom pozitivne, uz nekoliko ekstatičnih, te treća sezona “Tvin Piksa” trenutno na Metakritiku, portalu koji objavljuje kritičarske tekstove, ima 74 od 100 mogućih bodova
84 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Linč, Foto: Beta/AP
Dejvid Linč, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2017. 11:29h

Nakon više od dvije i po decenije konačno su prikazane nove epizode treće sezone kultne serije "Tvin Piks" Dejvida Linča i Marka Frosta. Povratak serije u režiji jednog od najvažnijih filmskih autora današnjice neizbježno je izazvao niz reakcija, većinom pozitivnih.

Šta se dogodilo s agentom Kuperom (Kajl Meklahlen), u kojeg je na kraju druge sezone ušao demonski Bob, samo je jedno od pitanja koja je “Tvin Piks” ostavio neodgovorenim početkom devedesetih godina prošlog vijeka, na kraju svoje druge i, kako se tada činilo, posljednje sezone.

Nesvakidašnja televizijska serija Marka Frosta i Dejvida Linča, u čijem je centru bila istraga ubistva na prvi pogled obične a zapravo potpuno misteriozne srednjoškolke Laure Palmer, zauvijek je promijenila ono što se smatra prihvatljivim za tematiziranje na malim ekranima.

“Tvin Piks” se bavio mračnim stranama ljudske psihe, nadljudskim, kritikom malodušnog života, razotkrivanjem kapitalističke pohlepe, raznolikim manifestacijama seksualnosti i nizom drugih tema koje se dotad u serijama manje-više nisu mogle vidjeti. Još fascinantnija je bila je režija Dejvida Linča, koji je seriji dao nadrealan vizualni prosede, stvarajući atmosferu tjeskobe i napetosti koju je redovno probijao često apsurdan humor.

Zato su brojni fanovi “Tvin Piksa” bili s razlogom oduševljeni kada je prije nekoliko godina objavljeno da se Linč vraća svojoj kultnoj seriji i da će snimiti 18 novih epizoda, pa se njihova premijera proteklih dana zasluženo tretirala kao jedan od ključnih kulturnih događaja godine. Nove epizode “Tvin Piksa”, koje se prikazuju na Šoutajmu, nastavljaju priču nakon 25 godina, dakle otprilike i koliko je prošlo između druge i treće sezone, a Linč i Frost su okupili većinu originalne glumačke ekipe, ali i dodali neka nova lica te radnju razlomili na - kako se trenutno čini - tri lokacije: gradić Tvin Piks, Južnu Dakotu i Njujork.

Kritike su zasad većinom pozitivne, uz nekoliko ekstatičnih, te treća sezona “Tvin Piksa” trenutno na Metakritiku, portalu koji objavljuje kritičarske tekstove, ima 74 od 100 mogućih bodova.

Britanski Gardijan tako piše da nove epizode “Tvin Piksa” “podsjećaju na savremenu bajku napisanu na LSD-u i prerađenu u CIA” i predviđa da će “zbuniti i iritirati i najveće fanove”, s tim da se to smatra pozitivnim.

Portal AV klub daje prvim epizodama treće sezone najveću moguću ocjenu i konstatuje da je riječ o “noćnoj mori i čistom hororu u stilu Dejvida Linča”. Nove epizode opisuju se kao “beskompromisne” i “bez utjehe”, a svijet koji prikazuju “pun je onostrane jeze”.

Holivud riporter konstatuje da su nove epizode “Tvin Piksa” “uznemirujuće, čudačke, smiješne i zapravo nemoguće za kritičku procjenu”. S druge strane, piše da je dvosatno otvaranje nove sezone “Tvin Piksa” “relativno razumljivo”, iako je teško prepričati šta se zapravo događa. Predviđa se da će 18 epizoda biti koncipirano kao film od 18 sati i da će tek na kraju moći da se zaključi da li je povratak Dejvida Linča “Tvin Piksu” bio uspjeh ili promašaj.

Bonus video: