Oslobođeni Mandić i Radunović: Nisu pozivali na nasilje, već smirivali

"Sud je imao u vidu pregledani audio video materijal, snimljen 24. oktobra 2015., koji je najpouzdaniji dokaz. Sud je posebno cijenio iskaz Ranka Krivokapića, tadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore i našao da je jasan, objektivan, istinit i uvjerljiv", rekao je sudija Novović
256 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Radunović, Andrija Mandić, Foto: Reuters
Slaven Radunović, Andrija Mandić, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2017. 17:40h

Poslanici, među kojima i okrivljeni Slaven Radunović i Andrija Mandić smirivali su okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i nisu pozivali na nasilje, reka je sudija Vladimir Novović u obrazloženju oslobađajuće presude.

U Višem sudu u Podgorici, izricanju oslobađajuće presude nisu prisustvovali okrivljeni Mandić i Radunović, već samo njihovi branioci advokati Nikola Bulatović i Nikola Medojević.

Sudija Novović je rekao da nije dokazano da su izvršili krivično djelo "nasilna promjena ustavnog uređenja" 24. oktobra 2015. godine ispred Skupštine Crme Gore.

"Sud je imao u vidu pregledani audio video materijal, snimljen 24. oktobra 2015., koji je najpouzdaniji dokaz. Sud je posebno cijenio iskaz Ranka Krivokapića, tadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore i našao da je jasan, objektivan, istinit i uvjerljiv", rekao je sudija Novović.

U završnoj riječi državni tužilac u višem tužilaštvu u Podgorici Ljiljana Lakić, predložila je da ih sud oglasi krivim i kazni po zakonu jer smatra dokazanim da su izvršili krivično djelo. Podsjetila je na Mandićevu odbranu u kojoj je između ostalog naveo da je Demokratski front u septembru 2015. nadležnom organu prijavio skup za nenasilnu promjenu vlasti u Crnoj Gori. Tužilac je dodala da je 24. oktobra 2015. održan skup ispred Skupštine Crne Gore, te da je u Mandić u govoru sa bine kazao da “stvar mora da se dovede do kraja”.

“DF je prijavio mirni protest zbog loše materijalne situacije građana i zahtijevao formiranje prelazne vlade. Međutim, na skupu, nisu govorili o teškom materijalnom položaju građana. Uz zvuke pjesme: “Pada vlada”, Mandić je kazao da “stvar mora da se dovede do kraja”. Da im je bio ciljda se formira prelazna vlada, ušli bi u Skupštinu Crne Gore da razgovaraju. Iz odgledanog snimka sa CD-a, proizilazi da je bio za nasilnu promjenu ustavnog uređenja, a pri tom su manipulisali okupljenom masom. Mandić je iskoristio uzavrelu atmosferu i pozvao masu na nared. Njegove radnje su usmjerene na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Okrivljeni Radunović je riječima: “još deset minuta i mi više ne preuzimamo odgovornost”, bio je upravo poziv da protest pređe u konlikt graana sa policijom”, rekla je tužilac Lakić.

Advokat Nikola Medojević da je oslobađajuća presuda jedina zakonska mogućnost, podsjetivši da je prethodno Viši sud u Podgorici, dva puta odbijao optužni predlog protiv okrivljenih.

“Nisu postojale zakonske pretpostavke za pokretanje postupka protiv Mandića i Radunovića. Ovaj predmet ne počiva na dokazima, i optužni predlog predstavlja samo fikciju. Značajan detalj ovog procesa je pokušaj da se oživi totalitarni duh poznat kao verbalni delikt. Optužba citira njihove riječi i olako im daje značaj koje one nemaju. Ovo je bio legalan politički skup. Nikoga nisu pozivali na nasilje, već je ovo bio nečiji plan da se kompromituje DF i ovaj skup. Ne postoje dokazi protiv njih, jer u stvarnm životu ne postoji da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. To što se čula pjesma Bajage: “Pada vlada”, iz filma “Profesionalac” Dušana Kovačevića, je dežurni hit koji se mogao čuti na svim skupovima protiv vlasti još od beogradskih demonstracija 1996. Predlažem sudu da ih odlobodite od optužbe”, kazao je advokat Medojević.

Advokat Nikola Bulatović je istakao da će u narednim decenija ovaj proces biti predmet analize, ne samo sa sudskog aspekta, već i od ostalih društvenih nauka; etike, sociologije, psihologije ili psihijatrije.

“Nema ni jednog dokaza da su učinili bilo koje krivično djelo. Radi se o zloupotrebi teza u funkciji zloupotrebe prava. Ovaj predmet bi trebao da bude početak odgovornosti državnih organa za zloupotrebu, a rok zastarelosti je od pet do deset godina”, nagovijestio je Bulatović. Citirajući Seneku, napomenuo je da “vrijeme otkriva istinu”.

“Jasno je da poslanici imaju pravo na slobodu izražavanja”. U njihovim radnjama nema ni osnovane sumnje, osnova sumnje, ni sumnje, čak ni pretpostavke”, zaključio je Bulatović.

Okrivljeni Mandić je istakao da je tužilaštvo kroz montirani politički proces, skrenulo pažnju sa glavnih vinovnika dešavanja nereda na protestu 24. oktobra.

“Tužilaštvo ih je zaštitilo i oni koji su izazvali nerede ostali su u sjenci sakriveni, dok su se nedobronamjerni mediji zanimali sa nama, kolegama iz DF-a i našim braniocima”, naveo je Mandić.

Bonus video: