VREMEPLOV: Javni dug 870 miliona

Unutrašnji dug je nakon pada u prethodne dvije godine u prethodnom kvartalu znatno uvećan, sa 197 na 286,2 miliona eura, prije svega zbog rasta dugovanja na osnovu pravosnažnih rješenja opštinskih komisija za restituciju
0 komentar(a)
Novac, pare
Novac, pare
Ažurirano: 26.05.2017. 10:25h

Javni dug CG iznosio je na kraju marta 870 ,7 miliona eura ili 40,4% BDP, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva finansija. Ovaj iznos obuhvata i 75,3 miliona eura dugova javnih preduzeća, i u odnosu na kraj prošle godine porastao je za 12 %.

Iz Odsjeka za upravljanje javnim dugom saopšteno je da tek treba da budu regulisana pitanja duga prema vladama Libije i Kuvajta, klirinški dug SFRJ prema Češkoj i Slovačkoj i onaj za obveznice u okviru Londonskog kluba povjerilaca.

Unutrašnji dug je nakon pada u prethodne dvije godine u prethodnom kvartalu znatno uvećan, sa 197 na 286,2 miliona eura, prije svega zbog rasta dugovanja na osnovu pravosnažnih rješenja opštinskih komisija za restituciju. Samo u prva tri mjeseca ove godine obaveze za restituciju porasle su za čak 55,6 miliona eura. Ažurirani su i podaci o dugovima opština, koji su porasli za 36 miliona.

U Odsjeku za upravljanje javnim dugom ocjenjuju da CG spada u kategoriju nisko zaduženih ekonomija.

Bonus video: