Janović: Sport postaje unosan biznis, što ne opravdava dopingovanje

0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.05.2017. 18:48h

Sport sve više postaje unosan biznis u kojem ni sportisti nijesu pošteđeni trke za profitom i ne mogu ostati imuni na tu bolest savremenog sporta, kazao je ministar Nikola Janović.

On je na tribini Sportska kardiologija u Kotoru kazao da sportisti sve češće plaćaju danak takvom poretku stvari.

"Cilj opravdava sredstvo, a nerijetko to bude i doping. Svjedoci smo sve rigoroznijih kontrola u olimpijskim sportovima, koje ulivaju nadu da doping ipak neće proći", kazao je Janović.

On je kazao da i među sportistima ima pojedinaca nesposobnih da na etički način poboljšaju svoje performanse i dosegnu vrhunske rezultate, već posežu za zabranjenim metodama.

"Motive za korišćenje doping supstanci vidim u nezadovoljstvu postignutim rezultatima sportista, želji da se izbore sa stresom, ubjeđenju da i drugi koriste doping, nedostatak samopouzdanja i znanja o posljedicama dopinga, presing od strane trenera, dokazivanje pred porodicom i prijateljima, saigračima, navijačima", kazao je Janović.

On je naglasio da su sve pobjede pod dopingom Pirove, a posljedice često i fatalne po život.

Janović je poručio djeci i mladima da prije nego što zaplivaju sportskim vodama treba da znaju da će sa dopingom jednog dana možda postati pobjednici, ali će nakon dopinga biti doživotni gubitnici.

Specijalista interne medicine u Kliničkom centru Crne Gore, kardiolog Mihailo Vukmirović, upoznao je prisutne o iznenadnoj srčanoj smrti kod sportista, dok je njegov kolega iz kotorske Bolnice, Davor Kumburović, govorio o dijagnostičkim metodama u testiranju pacijenata.

Specijalista medicine sporta u Domu zdravlja – Kotor, Jelena Milutinović-Pejović, upoznala je prisutne sa doping kontrolom sportista.

Moderator tribine bio je direktor kotorskog Doma zdravlja, Igor Kumburović.

Bonus video: