Zašto je važno koristiti autosjedišta za bebe i djecu

Iz kompanije "Jugopetrol" i Udruženja "Pčelica" najavljuju i dječju patrolu 30. maja u Podgorici kada će mališani vozačima, koji se odgovorno ponašaju u saobraćaju, dijeliti nagrade odnosno jabuku ili limun
95 pregleda 0 komentar(a)
sjedišta za djecu, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
sjedišta za djecu, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.05.2017. 08:47h

Zašto je važno koristiti autosjedišta za bebe i djecu, na koji način se ona koriste i vezuju, koliko je važno da djeca ali i roditelji budu vezani u vožnji, i na koji način pojas štiti trudnice od neželjenih situacija, samo su neka od pitanja čiji su se odgovori mogli čuti na predavanju Udruženja "Pčelica" koje je održano uz podrŠku kompanije "Jugopetrol", a u sklopu kampanje "Neko misli na vas".

"Moram istaći kao psiholog našeg udruženja, da je vrlo važno da mi kao roditelji budemo prvi primjer djeci, da im mi vezivanjem pojasa pokažemo da to treba i oni da urade, da su na taj način bezbjedna. Takođe, pored pojasa, tu je i ona spora vožnja, vožnja u propisanim granicama, i sve ostale stvari koje treba da poštujemo da bi svi bili bezbijedni jer kada čuvamo svoj život čuvamo i život drugih", rekla je Đuljdana Bero iz NVO "Pčelica".

Autosjedišta, kako objašnjavaju iz Kids land-a, vezuju se pomoću pojaseva koji već postoje u vašim automobilima. Na svakom sjedištu je nacrtano objašnjenje kako se pravilno montira autosjedište.

"Uzme se džek koji ulazi u autosjedište, izvučete ga što više, provučete sa zadnje strane autosjedišta. Donji dio tačno na određene, nacrtano je i obojeno plastikom druge boje, tačno se zna kuda prolazi pojas automobila. Kada se klikne, sa druge strane isto uđe u još jedan dio i kada se to završi što jače se zategne i sjedište je čvrsto i nema problema uopšte. Vaše dijete je potpuno bezbjedno u ovom autosjedištu", kaže Luka Aranitović iz "Kids land".

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da pravilno upotrijebljena dječja sjedišta umanjuju za 70 odsto vjerovatnoću smrtnih povreda u slučaju sudara. Stoga je važno da znamo kako da pravilno postavimo auto-sjedište u automobil.

"Ono je taj fetusni pložaj koji je idealan za dijete koje je tek rođeno pa do navršenih nekih godinu dana. Ova autosjedišta obavezno se vezivaju u automobilu suprotno smjeru vožnje. Dakle, ne voze se djeca ovako kao mi da gledaju u smjer vožnje već kontra. To je zbog razvitka djeteta. Jer djeca u prvim mjesecima nakon rođenja imaju nesrazmjerno razvijenu glavu, dakle njihova glava je najveća u odnosu na ostatak tijela. Vrat, vratni dio i kukovi nijesu toliko razvijeni i pri sudaru, pri nekim ekcesnim situacijama, naglim kočenjima i slično , može da dođe do oštećenja vratnog dijela, i dijela kičme", kaže Aranitović.

Ovo nije prva radioca u okviru projekta "Neko misli na vas". Udruženje "Pčelica" i kompanija "Jugopetrol" već su se družili sa mališanima iz podgoričkih vrića i osnovnih škola kroz kreativno edukativne radionice koje su organizovali.

"Ono što planiramo dalje, u okviru kampanje, jeste da se posvetimo i djeci drugih gradova, tako da se početkom juna družimo sa mališanima iz Bara, zatim sa mališanima iz Nikšića i osnovnoškolcima iz Tivta", najavljuje Bero.

Iz kompanije "Jugopetrol" i Udruženja "Pčelica" takođe najavljuju i dječju patrolu 30. maja u Podgorici kada će mališani vozačima, koji se odgovorno ponašaju u saobraćaju, dijeliti nagrade odnosno jabuku ili limun.

Bonus video: