Igre tužioca u službi politike?

Sudija Dragoje Jović najavio je da će u zakonskom roku, najkasnije za 15 dana odlučiti o valjanosti optužnice
86 pregleda 6 komentar(a)
državni udar suđšenje, Foto: Savo Prelević
državni udar suđšenje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2017. 05:21h

Saša Sinđelić idealan je pacijent za sve bezbjednosne službe, jer mu prijeti za vratom 21 godina zatvora po potjernici Hrvatske.

To je juče u podgoričkom Višem sudu kazao advokat Goran Rodić govoreći o svjedoku saradniku crnogorskog tužilaštva, a na ročištu za potvrđivanje optužnice u predmetu o navodnom pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.

Branilac optuženog poslanika Milana Kneževića, ali i ostali advokati odbrane tražili su da se obustavi taj krivični postupak, navodeći da je optužnica neodrživa.

Istvoremeno, specijalni tužilac Saša Čađenović zahtijevao je od suda da potvrdi taj akt napisan na više od 120 strana, objašnjavajući da je sve potkrijepljeno dokazima - izjavi svjedoka saradnika Sinđelića, mjerama tajnog nadzora...

Sudija Dragoje Jović najavio je da će u zakonskom roku, najkasnije za 15 dana odlučiti o valjanosti optužnice.

Kakvi su dokazi?

Branilac lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, advokat Miroje Jovanović kazao je juče u sudnici da optuženi šef kriminalne grupe Eduard Šišmakov nije bio službenik ambasade Ruske Federacije u Poljskoj, kako to piše u optužnici.

"Šišmakov nkada nije bio na sajtu ruske ambasade u Poljskoj. To je, moguće, neko podmetnuo tužiocu. Fotokopija pasoša Šišmakova ne može biti dokaz, već je dokaz agreman iz Poljske”, rekao je advokat.

On je pitao na osnovu čega Specijalno tužilaštvo tvrdi da je Mandić postupao po nalozima navodnih organizatora kriminalne gruše - Šišmakova i Eduarda Popova.

"Koji je to dokaz", rekao je Jovanović, tražeći da mu tužilac odgovori na pitanje zašto je protiv njegovog klijenta istraga pokrenuta u martu 2017. godine, ako je krivično djelo počinio 14. oktobra 2016.

On je rekao da je optužnica neodrživa između ostalog i zbog činjenice da je tužilac svjedoku saradniku Sinđeliću čak četiri puta promijenio identitet.

"Negdje ga naziva Aleksandar, a zatim Saša... To je veliki nedostatak".

Advokat tvrdi da je iskaz tog svjedoka lažan, pojašnjavajući da je ovaj nazivan pripadnikom Udrženja Srpski vukovi, koje, kako tvrdi, nije ni registrovano u Srbiji.

Kazao je da je Beograđanin takođe lagao i u kojoj je prodavnici kupio opremu za navodne teroriste i dodao da o njegovom kredibilitetu najbolje svjedoči i činjenica da je osuđen na 10 godina zatvora jer je pucao na policiju.

Mandićevi drugi branioci, advokati Nikola Bulatović i Nikola Medojević nazvali su optužnicu paušalnom, proizvoljnom i nepotpunom i konstatovali da je to samo pokušaj lične degradacije opozicionara.

Kršenje ljudskih prava

Rodić je juče rekao da optužnica predstavlja recept za drastična kršenja prava na odbranu okrivljenih.

Advokat je rekao da su neki djelovi prikupljeni mjerama tajnog nadzora odavno dati medijima, kako bi se spinovala javnost.

"Okrivljenima je najdrastičnije kršena pretpostavka nevinosti. Postupak ima miris politike. Knežević se tereti da je postao pripadnik kriminalne organizacije koju su formirali Šišmakov i Popov, od početka 2016. godine... Ovakva tvrdnja je paušalna jer nema utemeljenja u dokazima. Kao primjer navodim da se u presudi po sporazumu o priznanju krivice Mirka Velimirovića, piše da je postao član kriminalne organizacije u oktobru 2016. U naredbi za proširenje istrage od 7. marta 2017. godine, pominju se političari Mandić i Knežević. Namjerno se trpaju u ovu priču jer imaju političku pozadinu. Niko Kneževića ne pominje da je postao pripadnik kriminalne organizacije, niti postoji papir koji bi na to ukazao. Konfuzija je opšta karakteristka optužnice. Tužilac zaključuje da samo zato što je otputovao sa Mandićem u Moskvu, da je pripadnik kriminalne organizacije. Nema dokaza tužilac ni za tvrdnje da je djelovao radi sprečavanja ulaska Crne Gore u NATO i da je planirao proglašenje izborne pobjede DF-a na oktobarskim parlamanetarnim izborima 2016. Ne postoji dokaz protiv njega da je htio nasilno da ruši vlast i uđe u Skupštinu Crne Gore”, kazao je Rodić.

Advokat je pitao i da li može doći do optuženja za krivično djelo - pripremanje djela protiv ustavnog uređenja Crne Gore, ako se sve zasniva isključivo na priči Sinđelića.

"Tužilac je sve bolji u mašti, da Kneževića optuži da je izradio planove za evakuaciju i ekstrakciju članova kriminalne organizacije. Sinđelić je idealni pacijent za sve bezbjednosne službe, jer mu prijeti za vratom 21 godina zatvora, jer je Republika Hrvatska raspisala potjernicu 2012. godine. Predlažem vijeću da optužnicu protiv Kneževića odbaci i obustavi krivični postupak”, rekao je Rodić.

U optužnici Specijalnog tužilaštva piše da je 14 osoba činilo grupu formiranu radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Prema tom dokumentu, teroristička akcija trebalo je da počne u izbornoj noći 16. oktobra 2016. godine.

Kao organizatori grupe označeni su Rusi Šišmakov i Popov, a kao članovi opozicionari Mandić i Knežević, kao i Bratislav R. Dikić, Predrag S. Bogićević, Nemanja M. Ristić, Miloš G. Jovanović, Srboljub T. Đorđević, Kristina R. Hristić, Branka J. Milić, Milan Ž. Dušić, Dragan M. Maksić, Mihailo M. Čađenović.

U optužnici, između ostalog, piše da je Šišmakov od sadašnjeg svjedoka saradmka Sinđelića na sastanku tražio da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici ubiti tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Objašnjava se da je taj plan izložen nakon što je propao prvobitni o nasilnom preuzimanju vlasti i hapšenju Đukanovica, odnosno nakon što je Mirko Paja Velimirović detalje plana otkrio crnogorskoj policiji.

Dubak: Ne mogu se teretiti za stvaranje krimi organizacije

Advokat Mladen Dubak, branilac Nemanje Ristića tvrdi da nisu poštovane preporuke Savjeta Evrope i konvencije Evropske unije kada se radi o definiciji - stvaranja kriminalne organizacije.

Prema definiciji EU, za postojanje tog krivičnog djela potrebno je grupa od najmanje tri osobe sa ciljem ostvarenja dobiti ili moći, što je prihvatio i Savjet Evrope, koji se ogleda u planiranju akcije nasilja radi sticanja finansijske dobiti.

"Nelogično je da je tužilac ovo prenabregava, već u optužnici navodi da je to bilo radi sprečavanja ulaska Crne Gore u NATO. Ovo ukazuje da je grupa formirana iz ideoloških razloga. Cilj terorizma je ideološki, dok kod kriminalne organizacije je dobiti novca. Optuženima se ne može stavljati na teret stvaranje kriminalne organizacije, već se ovdje može govoriti o terorizmu”, kazao je advokat Dubak.

Dikić: Nisam dodirnuo ključeve kuće u kojoj je bilo oružje

Optuženi bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić kazao je juče u sudnici da je tek iz tužilačkih spisa saznao da je postao pripadnik kriminalne organizacije.

“Ne znam ko je organizator. Totalna je neistina da sam vršio provjeru u sistemu MUP-a Srbije za vrbovanje pripadnika. Tada sam sa suprugom bio u Njemačkoj, gdje sam imao dvije operacije od raka. Tačno je da sam 16. oktobra 2016. planirao da dođem u Crnu Goru i da podržim srpsku zajednicu. Motiv mog dolaska nije vršenje krivičnog djela. Nikog iz Demokratskog fronta ne poznajem. Ne znam ko su ti ljudi. Jesam se fotografisao ispred Skupštine Crne Gore, ali nisam planirao da napadnem Skupštinu. Tužilac mi je u istrazi uskratio pravo da učestvjem u ispitivanju svjedoka saradnika Saše Sinđelića i da mu postavljam pitanja. Tačno je da mi je Mirko Velimirović dao telefon. Počela je da pada kiša i odvezao sam ga autom. Tražio je da svratim u kuću i da probam rakiju. Odbio sam jer ne pijem rakiju. Kada je istrčao iz auta, Velimirović mi je na pod auta bacio ključeve od kuće u kojoj se nalazilo oružje. Ključeve nisam dobio u ruke i da je vršeno vještačenje vidjelo bi se da nema mojih otisaka. Nehumano je da u zatvorskoj ćeliji umirem od raka. Ne znam koliko ću da izdržim. Završiću ovo moje izlaganje da ne bih zadržavao skup", kazao je Dikić juče u Višem sudu.

Bonus video: