Crnogorski karate ne treba da brine za budućnost

Crnogorski karatisti su Balkansko prvenstvo za pionire i nade u Istanbulu završili sa sedam zlatnih, četiri srebrne i šest bronzanih medalja
195 pregleda 0 komentar(a)
Press karate, Balkanijada za pionire i nade, Foto: Mina
Press karate, Balkanijada za pionire i nade, Foto: Mina
Ažurirano: 24.05.2017. 16:03h

Crnogorska reprezentacija na Balkanskom prvenstvu za pionire i nade u Istanbulu ostvarila je najbolji rezultat u tom uzrastu do sada, saopšteno je iz Karate saveza.

Crnogorski karatisti šampionat su završili sa 17 medalja - sedam zlatnih, četiri srebrne i šest bronzanih.

Prvak Balkana u borbama, pionir Šotokan tima, Sergej Cimbaljević, kazao je da je konkurencija u kategoriji do 35 kilograma bila izuzetno jaka.

"Imao sam kvalitetne rivale i jaku konkurenciju, ali sam ispoštovao savjete trenera i izborio zlatno odličje", kazao je Cimbaljević na konferenciji za novinare.

Pionirka Omladinca, Helena Backović rekla je da je dominantno, bez izgubljenog poena, osvojila zlatnu medalju.

"Zadovoljna sam rezultatom i načinom kako sam odradila prvenstvo. Do titule prvaka došla sam bez izgubljenog poena", kazala je Backović.

Pionirka Bijele, Jovana Damjanović podsjetila je da je do zlatnog odčičja u kategoriji do 34 kilograma došla sa samo jednim izgubljenim poenom.

"Do zlatne medalje došla sam poslije četiri pobjede. U četiri meča izgubila sam samo poen", rekla je Damjanović.

Njen klupski drug, Bojan Vulović, kazao je da mu je za zlatno odličje u konkurenciji nada bilo neophodno četiri trijumfa.

"Sa velikim trudom i radom uspio sam da dođem do zlatne medalje. Dobio sam četiri meča i zasluženo bio najbolji u kategoriji do 42 kilograma", rekao je Vulović.

Selektor muškog tima u borbama, Jasmin Hot, kazao je da je zadovoljan nastupom i rezultatom takmičara.

"U borbama nastupilo je 16 djevojčica i 28 dječaka. Osvojeno je deset medalja, pet zlatnih, jednusrebrnu i četiri bronzane. Zadovoljni smo rezultatom, posebno ako se uzme u vidu da smo četvrti u generalnom plasmanu. Na rang listi smo iza Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a ispred Makedonije i Hrvatske", kazao je Hot.

Selektor u katama za muškarce, Dejan Bošković, rekao je da su njegovi takmičari osvojili dvije zlatne, tri srebrne i dvije bronzane medalje.

"Ostvarili smo veliki uspjeh, iza kojeg stoji naporan rad. Pokazan je vidan napedak u odnosu na ranije i ostvaren je najveći uspjeh do sada u konkurenciji pionira i nada. Nadam se da će takmičari nastaviti sa još većim radom i da će osvajati medalji i u starijim uzrasnim kategorijima", kazao je Bošković.

Direktor reprezentacije, Dragoljub Fatić, pohvalio je nastup reprezentacije, kao i ponašanje takmičara i njihov odnos prema reprezentativnom kimonu.

"Dobro izdanje naše reprezentacije, posebno raduje što su se naši reprezentativci predstavili dobro i u borbama i katama. Pokazali smo da imamo veliki potencijal, ali za medalje i u starijim uzrasnim kategorijama neophodan je veliki rad. Nadam se da će nastaviti da se razvijaju na pravi način i da će postati dobri takmičari", kazao je Fatić.

On se zahvalio svim osvajačima medaljima, ostalim takmičarima na prikazanom, kao i njihovim selektorima, trenerima reprezentacije i sudijama, koji su činili crnogorsku delegaciju u Istanbulu

Fatić je kazao da je predsjednik Karate saveza, Vladimir Joković, kooptiran u Izvršni odbor Balkanske karate federacije.

"Crnogorski predstavnici na toj sjednici predstavili su prvenstvo Balkana za kadete, juniore i mlađe seniore, koje će početkom decembra biti održano u Crnoj Gori", rekao je Fatić.

Prvaci Balkana postali su pionir Šotokan tima, Sergej Cimbaljević (2006) u borbama, u kategoriji do 35 kilograma, Lazar Jovović (2004) iz Bara, u konkurenciji nada do 40 kilograma i muški pionirski kata tim (2006/07) u sastavu Balša Đoković, Đorđe Stojanović i Aleksa Janjić (KK Bar).

Zlatne medalje osvojili su i Bojan Vulović iz KK Bijela (2005) u konkurenciji nada (do 42), pionirke Bara, Jovana Milić u katama (2007), Omladinca, Helena Backović (do 32, 2006) i Bijele, Jovana Damjanović (do 34 kilograma, 2007).

Srebrna medalja pripala je ženskom pionirskom kata timu (2006/07), u sastavu Jovana Milić, Arijana Kočan i Elena Radović (Bar).

Srebrni su bili i takmičar Omladinca, Andrija Danilović, u konkurenciji nada (2005, do 42) i pioniri Budve, Uroš Vulović (2006) i Đorđe Stojanović iz KK Bar (2007).

Bronzanim odličjima okitili su se muški kata tim nada (2004/05) u sastavu Luka Popović, David Dubak i Aleksa Jokić (Budućnost), pioniri Albulene, Ardijan Gorana (2006, +50) i Bijele, Marko Brnada (2006, do 35) i Lazar Potpara iz bjelopoljskog Fokusa (2005), koji se takmičio u konkurenciji nada (+52).

Bronzano odličje pripalo je i Luki Tomanoviću iz Šotokan tima, u borbama do 50 kilograma i Davidu Dubaku iz Budućnosti (2005), koji je nastupio u konkurenciji nada.

Šampionat Balkana okupio je više od 800 takmičara iz 11 država.

Bonus video: