Dobar otpor Rusima, od Mađarske kreće borba za drugo mjesto

Za Crnu Goru tek slijede najvažniji mečevi u borbi za drugo mjesto koje vodi u treći krug kvalifikacija, počev od sjutrašnjeg duela sa Mađarskom (19.30 sati)
0 komentar(a)
Simo Dabović, Foto: Cev.lu
Simo Dabović, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 24.05.2017. 13:40h

Očekivan poraz crnogorskih odbojkaša na startu kvalifkacija za Svjetsko prvenstvo u Bugarskoj i Italiji - izabranici Veljka Bašića su izgubili od moćne Rusije sa 3:0, u prvom kolu turnira u estonskom Talinu, u okviru druge runde kvalifikacija za SP.

Naša reprezentacija je pružila dobar otpor favorizovanom rivalu, posebno u prva dva seta, dok je u trećem, kada je do izražaja došao i kvalitet protivnika, ponestalo i snage "crvenima".

Ali, snagu valja sačuvati za naredne rivale, bitnije mečeve, jer od sjutrašnjeg sa Mađarskom (19.30 sati) za naše odbojkaše i kreće borba za drugo mjesto u grupi, koje vodi u treći krug kvalifikacija. Prvo mjesto i direktan plasman na SP, realno, rezervisano je za Ruse.

Na putu ka drugom mjestu u kvalifikacionoj grupi D je domaća Estonija glavni konkurent, ali do drugog mjesta trebaju sve četiri pobjede u preostalim mečevima, počev od Mađara, preko Estonaca, do mečeva sa Rumunijom i objektivno najslabijim Kosovom.

Što se utakmice tiče, za razliku od prijateljskog dvomeča sa Iranom, Bašić je u startnoj postavi na mjestu korektora uvrstio Miloša Ćulafića (zbog bolesti nije bio spreman da igra protiv Irana više od trećine jednog seta), meč je počeo i srednji bloker Gojko Ćuk (zbog lakše povrede nije igrao protiv Iranaca), dok je ostatak startera bio isti kao u pripremnom periodu – tehničar Simo Dabović, primači Vojin Ćaćić i Marko Bojić, srednji bloker Luka Babić, te libero Nikola Lakčević.

Ta postava je odigrala čitav prvi set, u drugom je u igru ulazio drugo tehničar Nikola Radonić, dok je na startu trećeg Božidar Ćuk počeo umjesto Ćaćića. U posljednjem setu su u igru ulazili i primač Marko Vukašinović i drugi libero Ljubomir Popović. Nijesu igrali Aleksandar Minić, Blažo Milić i Ivan Ječmenica.

I pogled na statistiku govori da Rusi nijesu dominirali u ovom meču, prevagu su ostvarili u napadu i na prijemu, a prvi set dobili jer su Crnu Goru „primorali“ da napravi pet poena više iz grešaka.

Početak meča je bio kakav se samo poželjeti mogao, naša selekcija je povela 3:0 i 5:1, a vodila je do prvog tehničkog tajm-auta (8:6). Nakon toga je uslijedila serija Rusa od 3:0, za prvo vođstvo (9:8). Naša reprezentacija je držala priključak do 18:19, a onda je posustala, što su Rusi iskoristili i serijom 3:0 poveli 22:18 i prelomili ovaj set.

Rusi su bolje otvorili drugi set (4:1), ali je Crna Gora izjednačila na 4:4, držala priključak do prvog tehničkog tajm-auta (7:8), vratila se nakon minuta na drugom obaveznom odmoru (12:16) i priprijetila na 21:23, ali su Mihajlov i drugovi sačuvali prednost za vođstvo od 2:0 u setovima.

U trećem setu je bilo najmanje neizvjesnosti, nakon 3:3 Rusija je povela 8:4 potom 11:5 i 18:11 i rutinski privela meč kraju...

Miloš Ćulafić, najbolji poenter naše selekcije u ovom meču, kazao je da je „manje-više bio očekivan poraz od sjajne reprezentacije Rusije“.

"Borili smo se u prva dva seta, parirali im do 20. poena, ali su onda pokazali njihovu superiornost, snažniji su, bolji i spremniji. Međutim, mi nismo ni očekivali da prolaz tražimo preko Rusije. Nama tek slijede najbitnije utakmice, tako da je ovo bila, sigurno, dobra uvertira i tek nam sada predstoji prava borba", rekao je Ćulafić.

Njegov saigrač u prošloj sezoni u Iranu, tehničar Simo Dabović dodao je da se „desilo ono što je bilo očekivano i realno, a to je da Rusi pobijede“.

"Oni su, jednostavno, odbojkaška velesila, i mi nismo mogli prijetimo nekom pobjedom. Mislim daje važno da oni nisu izdominirali, da smo mi pokazali da možemo da igramo dobru odbojku. Tako je stvarno i bilo po setovima, a pritom smo mi pravili i dosta grešaka. Nama ovaj meč nije toliko bitan, jer borbe tek predstoje, mečevi sa Mađarskom, Estonijom i Rumunijom su nam jako važne u borbi za to drugo mjesto, tako da se okrećemo tome", rekao je Dabović.

Crna Gora – Rusija 0:3 (21:25, 22:25, 18:25)

Talin – Sportska dvorana „Kalev“. Gledalaca: 125. Sudije: Kovač (Češka) i Njani (Italija). Poeni iz napada: Crna Gora 36, Rusija 44. Poeni iz bloka: Crna Gora 3, Rusija 5. Poeni iz servisa: Crna Gora 3, Rusija 4. Greške: Crna Gora 22, Rusija 19.

Crna Gora: Minić, Dabović 2, Babić 4, G. Ćuk 7, Ćaćić 7, Radonić, Lakčević (libero 1), Bojić 7, B. Ćuk 2, Milić, Vukašinović 1, Ječmenica, Ćulafić 12, Popović (libero 2).

Rusija: Vlasov 2, Kovaljev, Volvič 9, Grankin, Jermakov (libero 1), Volkov 5, Berežko 5, Lihošercov, Ilinjih, Mihajlov 14, Žigalov 4, Kljuka 9, Kurkajev 5, Martinjuk (libero 2).

Bonus video: