Dikić: Ja sam žrtva i proizvod optužnice, ne poznajem nikog iz DF

"Nisam prirpemao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret", kazao je pred sudom vidno uznemireni Dikić koji je u pritvoru skoro osam mjeseci
96 pregleda 28 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.05.2017. 17:09h

Grupa državljana Srbije okrivljenih za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori među kojiima je i penzionisani komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, negirala je danas pred sudom u Podgorici umiješanost u osujećenu zavjeru planiranu na izborni dan oktobra prošle godine, dok su advokati odbrane tvrde da nema dokaza i traže obustavu postupka.

"Ja sam žrtva i proizvod optužnice... Nisam prirpemao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret", kazao je pred sudom vidno uznemireni Dikić koji je u pritvoru skoro osam mjeseci.

On je negirao da poznaje bilo koga iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) i tvrdi da nije imao nikakvu komunikaciju s čelnicima tog opozicionog saveza koji su takođe optuženi za navodnu zaveru s ciljem da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Pred Višim sudom u Podgorici danas je održano pripremno ročište po optužnici protiv 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma, a sud će odluku donijeti u roku od 15 dana.

U sudnici je bilo šest optuženih državljana Srbije koji su već skoro osam mjeseci u pritvoru i pojedini od njih su se uz emocije i suze obratili sudu, uz stav da im "od početka nije jasno" zašto su uhapšeni.

U sudnici nije bilo optuženih čelnika DF-a, Andrije Mandića i Milana Kneževića, koji se brane sa slobode, "jer to u ovoj fazi postupka nije zakonski obavezno".

Pored Dikića i ostalih pet prisutnih državljana Srbije je negiralo navode optužnice, žaleći se da im je od trenutka hapšenja, pa do podizanja optužnice u aprilu ove godine, onemogućeno pravo na odbranu.

Okrivljena Branka Milić, kojoj je tužilaštvo 12 puta prekvalifikovalo krivično djelo za koje je tereti, rekla je da je izložena "političko-pravno-procesnoj šikani, zlostavljanju i diskriminaciji".

"Želim da izađem iz samice u kojoj sam skoro osam mjeseci, ali ne i da odustanem od istrage. Ovom je optužnicom napadnut čitav moj život i sve što sam stekla", rekla je Milić na prvom pojavljivanju pred vijećem sudije Dragoja Jovovića.

Advokati odbrane saglasni su u ocjeni da je optužnica "paušalna, neutemeljena, bez dokaza i iskonstruisana", da je zasnovana na iskazu "kompromitovanog" svjedoka saradnika crnogorskog tužilaštva Aleksandra Saše Sinđellića.

Advokati odbrane tražili su obustavu postupka "u nedostatku dokaza".

Najviše primjedbi advokati su imali na iskaz Sinđelića, koji je nazvan "slobodnim saradnikom" Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA). Oni su naveli da je vještaštaćenjem iz 2003. ustanovljeno da je on "psihički bolesan" i pomenuli da je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva.

Branilac penzionisanog komandanta srpske Žandarmerije Miroje Jovanović je tražio da se iz dokaza izuzme svjedočenje Sinđelića, jer je ono "lažno" kao i dokazi koji su pribavljeni obavještajnim radom, jer "se oni ne mogu koristiti na sudu".

"Kada se izuzmu ovi dokazi, optužnica će biti očerupana i doživeće krah", dodao je on.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je ranije rekao da su posebnu ulogu i pomoć u ovom slučaju imale obavještajne službe SAD, Velike Britanije i srpska BIA.

Advokati čelnika Fronta ponovili su da protiv Kneževića i Mandića "nema niti jednog dokaza". Advokat Goran Rodić je ocijenio da optužnica ima "miris politike" i da je svim okrivljenima "unaprijed presuđeno".

Posebno je ukazano na procesne radnje tužilaštva i policije u vezi s ključnim dokazom oružjem, a koje je po navodima tužioca uništeno "između Srbije i Albanije", zbog čega je jedan od ključnih svjedoka tužilaštva Mirko Velimirović morao da "simulira" nabavku novog, kako bi navodno nalogodavcima, ruskim obavještajcima, dokazao da je oružje kupljeno.

Simulirane radnje nabavke i smještaja oružja tužilaštvo i policija su uradili bez odluke i naredbe nadležnog suda, što je zakonska obaveza, rekao je jedan od avokata odbrane Jovanović.

Kao organizatori plana koji je za cilj imao nasilnu smjenu vlasti s ciljem ostvarivanja "panslavenske ideje o ujedinjenju slovenskih naroda i sprječavanju ulaska u NATO", označena su svojica Ruskih obavještajaca za kojima je raspisana potjernica.

Bonus video: