Vremeplov: Đukanović i Marović bez nagrada za mir

Potez ILH sa sjedištem u Sarajevu uslijedio je nakon oštrih protesta predstavnika građanskog društva CG i bosanskih NVO, te pritiska predsjednice ILH Sonje Štigelbauer koja je zaprijetila ostavkom ako Marović i Đukanović dobiju priznanja
1 komentar(a)
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Vesko Belojević
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.05.2017. 09:12h

Čelnici DPS Milo Đukanović i Svetozar Marović neće sljedeće sedmice dobiti planirana priznanja Internacionalne lige humanista (ILH) za doprinos misiji mira i humanost, saopštio je generalni sekretar ove NVO Zdravko Šurlan. On je rekao da u predviđenom roku za Đukanovića, Marovića i još 12 kandidata nije stigao “dovoljan broj potvrda” da bi sada dobili priznanja.

Potez ILH sa sjedištem u Sarajevu uslijedio je nakon oštrih protesta predstavnika građanskog društva CG i bosanskih NVO, te pritiska predsjednice ILH Sonje Štigelbauer koja je zaprijetila ostavkom ako Marović i Đukanović dobiju priznanja.

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i predstavnika NVO uputila je prošle sedmice pismo nekolicini laureata i učesnicima konferencije “Jugoistočna Evropa i EU” sa zahtjevom da se distanciraju od nagrada. Oni navode da su Đukanović i Marović “do 1997. slijedili politiku Slobodana Miloševića”, te da bi dodjela nagrade njima bila “uvreda za sve žrtve rata”.

Bonus video: