Bašić: Imamo razloga da budemo optimisti

Odbojkaši će u kvalifikacijama za SP igrati protiv Rusije Mađarske, Estonije, Rumunije i Kosova Samo prvoplasirana selekcija sa ovog turnira izboriće plasman na SP 2018. godine u Italiji i Bugarskoj, dok će drugoplasirana u treći krug kvalifikacija...
0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Talin, Foto: OSCG
Odbojkaši Crne Gore, Talin, Foto: OSCG
Ažurirano: 24.05.2017. 07:44h

Odbojkaši Crne Gore su prethodne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj, u maju 2013. godine na turniru u Skoplju, neslavno završili, sa samo jednom pobjedom u tri meča prve runde kvalifikacija (trijumf protiv Albanije, porazi od Ukrajine i Makedonije).

Četiri godine kasnije, zbog većeg broja učesnika u evropskim kvalifikacijama, „crveni” kreću od druge runde, a imaće znatno teži zadatak, ne samo zbog imena protivnika, već, prvenstveno, zbog činjenice da će u estonskom Talinu, u grupi D, za pet dana odigrati isto toliko mečeva - redom protiv Rusije, Mađarske, Estonije, Rumunije i Kosova.

Samo prvoplasirana selekcija sa ovog turnira izboriće plasman na SP 2018. godine u Italiji i Bugarskoj, dok će drugoplasirana u treći krug kvalifikacija...

"Imamo pet teških utakmica, a na nesreću počinjemo protiv Rusije, favorita naše grupe. Ali, za nas je najbitnija treća utakmica, protiv domaćina Estonije", ističe selektor Crne Gore Veljko Bašić, koji će u Talinu i debitovati na klupi naše reprezentacije.

Nakon dvomeča u toku priprema sa Iranom, sedmoplasiranom selekcijom svijeta, duel sa Rusijom predstavlja najjači meč koji su Ćaćić, Bojić i drugovi imali u reprezentativnoj karijeri, jer su Rusi trenutno peta selekcija svijeta, polufinalista prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, petoplasirana reprezentacija na posljednjem SP, četvrtfinalista na posljednjem EP. A sve su to rezultati ispod objektivnog kvaliteta ruske odbojke, koja je godinama pobjednik u Ligi šampiona (Zenit)...

"Rusija je apsolutni favorit, ali mi u taj meč ulazimo bez ikakvog kompleksa, spremamo ekipu da imamo isti pristup bez obzira na ime protivnika, da li se radi o Rusiji ili Kosovu, iako rezultat, vjerovatno, neće biti isti. Za mene je ključna utakmica sa Mađarskom, treba da je dobijemo, jer nakon toga slijedi duel sa Estonijom. Sve je jasno, nakon Rusije treba da dobijemo sve utakmice za to drugo mjesto i prolaz. Sigurno je da smo jača ekipa od Rumunije, Mađarske i Kosova, ali to je turnir na kojem se zaredom igra pet utakmica, a pored iskustva umor će igrati bitnu ulogu. Mislim da smo mi imali dobre pripreme, da možemo očekivati dobar rezultat, nadam se da možemo biti drugi kako bismo igrali treću rundu kvalifikacija", dodaje Bašić.

Naša selekcija je pripreme počela 2. maja, vjerovatno najranije od svih, ali je to vrijeme bilo potrebno Bašiću i igračima za međusobno upoznavanje i navikavanje jedni na druge.

"Trebalo je raditi tehnički i individualno sa igračima, na novom sistemu igre, naročito bloku i odbrani. Poslije prvih utakmica sa Iranom, vidio se određen napredak. Ima razloga za optimizam, jer je motivacija igrača jako dobra, kao i pristup treningu".

Odbojkaši su sinoć stigli u Talin i odradili prvi trening.

"Put je bio težak, krenuli smo ujutro u osam, ali je za mene najvažnije da su svi igrači motivisani", zaključio je crnogorski selektor.

Ćaćić: Možda je dobro što na startu igramo sa Rusima

Umor zbog dugog puta je prisutan u taboru naše selekcije.

"Odradili smo trening ne baš dugačak koliko je trebalo, nije bilo vremena, ali uspjeli smo da se razdrmamo, da malo osjetimo loptu i salu", rekao je kapiten Vojin Ćaćić.

Rusi su apsolutni favoriti.

"Možda je i dobro što prvi meč igramo sa njima, da probamo na svježinu da uzmemo što više poena, možda i neki set, nikad se ne zna. Nadam se da ćemo iz meča u meč da podižemo formu, da igramo sve bolje, kao što je generalno uvijek bio slučaj sa nama. Nadam se da ćemo u najbitnijoj utakmici protiv Estonije dati sve od sebe da dobijemo meč za drugo mjesto", dodao je Ćaćić.

Bonus video: