ADVOKAT SPREMA PRITUŽBU SAVJETU ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Stipendisti Vlade podmeću bombu?

Advokat: Policija slavodobitno objavila da je riješila bombaški napad na komandanta interventne u Baru, tužilaštvo krije dokaze od nas
691 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Kovačević, Foto: TV Vijesti
Ilija Kovačević, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 23.05.2017. 18:37h

Advokat Aleksandar Kovačević najavio je pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije, jer tvrdi da su Baraninu Iliji Kovačeviću, osumnjičenom da je učestvovao u postavljanju eksploziva ispod automobila barskog komandira Interventne policijske jedinice Ivana Đokovića, povrijeđena prava na pravično suđenje.

On tvrdi da su dokazi protiv Kovačevića pribavljeni "prevarom i obmanom".

"Pozvan je u svojstvu građanina, a zatim su uzeli tragove sa njegovih ruku i poslali ih na vještačenje", kaže advokat.

On je ispričao da ga je Viši tužilac usmeno upoznao da "postoji nekakav nalaz i mišljenje vještaka koje pokazuje da su nađeni tragovi hemijskih materija na rukama okrivljenog koji bi mogli ukazivati da je držao određene eksplozivna sredstva".

"...U kriminalistici i trasologiji nije poznat pouzdan metod za utvrđivanje navedene činjenice, pa samim tim ni vještačenje ne može predstavljati dokaz u krivičnom postupku, već ima samo značaj indicije koja mora biti potvrđena drugim dokazima", naveo je Kovačavić.

Osumnjičeni Ilija Kovačević ima državnu stipendiju na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru i odličan je student sa prosječnom ocijenom od 9,6. To piše u dokumentima koje je nakon što je uhapšen, njegov advokat  dostavio krivičnom vijeća Osnovnog suda u Baru, tražeći da ga pusti da se brani sa slobode, što Sud nije uvažio.

U dokumentima je i preporuku prodekana za nastavu Fakulteta za pomorstvo Tatjane Dlabač, koju je ona napisala Kovačeviću prije dvije godine kada je konkurisao za stipendiju Ministarstva prosvjete. 

Njegov branilac Aleksandar Kovačević tvrdi da je policija na konferenciji za štampu slavodobitno objavila da je riješila bombaški napad na kolegu, ali da on ni do danas nije dobio spise kako bi se uvjerio na osnovu kojih dokaza je Kovačević osumnjičen.

Osnovno tužilaštvo u Baru koje je najprije rukovodilo ovim izviđajem nije komentarisalo optužbe advokata, navodeći da je to preuzelo Više tužilaštvo.

Na pitanja da policija nije obezbijedila zakonite dokaze protiv osumnjičenog i zašto advokatu, kako tvrdi, nisu predočeni dokazi iz Višeg tužilaštva u Podgorici, nijesu odgovorili.

Kovačević: Policija zna da je krivac na slobodi

Advokat Kovačević tvrdi da se "pravi krivac nalazi na slobodi, što je vjerovatno poznato i Upravi policije", te da njegov klijent ne poznaje sugrađanina Alena Kožara.

Policija sumnjiči Kovačevića da je sa Alijom Metovićem, po nalogu Kožara, učestvovao u postavljanju ekploziva.

Preporučujemo za Vas