Učenici OŠ "21. maj" učili o saobraćaju: Kako od kuće do škole

Projekat „Neko misli na vas“ nastaviće se i naredne školske godine, a plan je da se pokriju i druge opštine
298 pregleda 0 komentar(a)
djeca, saobraćaj, Foto: Screenshot (YouTube)
djeca, saobraćaj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.05.2017. 09:23h

Kampanja „Neko misli na vas“ osmišljena je s ciljem da se podigne svijest o značaju unapređenja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, s posebnim akcentom na djecu. Tako su učenici OŠ “21.maj“ imali priliku da se podsjete ali i nauče više o saobraćajnim pravilima.

"Ja sam naučio da se treba prelaziti na zelenom svijetlu, a ne na crvenom", kaže Konstantin Bero, učenik OŠ “21. maj“.

"Semafor nam služi da mi vidimo kad cemo da pređemo pješački prelaz, pa da znamo kako da pređemo da nas ne udare kola", dodaje učenik Jakša Nikolić.

Osnovna škola „21. maj“ nije slučajno odabrana da se baš u njoj održi jedan ovakav čas.

"Učenici naše škole, posebno oni koji dolaze pješke, moraju usvojiti niz pravila prilično složenih da bi došli, imamo gore kružni tok prema Starom, prolaze kroz usku ulicu bez trotoara, dalje kretanje prema željezničkoj stanici koliko god da se pridaje važnosti na redovnim časovima, posebno u nižim razredima, koliko god da rade naši učitelji na toj vrsti obrazovanja to nikad nije dovoljno", kazala je Zdenka Mišković, direktorica te škole.

Profesor Mašinske škole, Srećko Kljajić, ističe da osnovci moraju savladiti barem osnovna pravila.

"Pokazati kako učenik da dođe od kuće do škole, šta ga sve čeka na tom putu, na šta treba da obrati pažnju, gdje sve može da se igra dijete, šta je u saobraćaju namijenjeno za koju namjenu i najabitnije je da se od toga ne treba bojati već da iskoriste ono što im je ponuđeno", navodi Kljajić.

Djeci su podijeljene i brošure na kojima su oslikane svakodnevne situacije s kojim se mogu sresti na cesti.

"S tim što molimo roditelje da zajedno sa njima sjednu, pogledaju malo te situacije i često ih podsjećaju kako da se ponašaju, kako da paze i kako da sačuvaju svpoj život i život svojih drugara", rekla je Đuljdana Bero iz NVO „Pčelica“.

Važnost ove teme prepozali su i u kompaniji Jugopetrol, kojima je ovo jedan od najvećih projekata kada je društveno-odgovorno poslovanje u pitanju.

"U fokusu su nam prije svega djeca tu mislimo na djecu školskog uzrasta, ali nijesmo zaboravili ni predškolce jer je važno da im usadimo zdrave oblike ponašanja u saobraćaju. Nažalost svjedoci smo da mnoge nepravilne oblike ponašanja u saobraćaju neke porodice su platile visokom cijenom to je jedan od razloga zašto smo odlučili da pomognemo kampanju „Neko misli na vas“", kazala je Dunja Zeković Đonaj iz "Jugopetrola".

Roditelji često sami dovode svoju djecu u opasnost time što ih neparvilno smještaju u kabine automobila, nepravilno ih vežu, auto sjedišta ili nemaju sjedišta za djecu. Važno je edukovati i trudnice koje takođe su buduće majke da se na pravilan način vežu u automobilima i na kraju i samoi roditelji jer trebada budu uzori svojoj djeci i da djeca od njih uče pravile oblike ponašanja u saobraćaju.

Projekat „Neko misli na vas“ nastaviće se i naredne školske godine, a plan je da se pokriju i druge opštine. Kampanju realizuje NVO „Pčelica“ u saradnji Ministarstvom prosvjete i uz podršku kompanije „Jugopetrol“.

Bonus video: