O kompleksnom sistemu misli

Na izložbi u Bugarskoj, svoje radove predstavilo je 29 umjetnika
0 komentar(a)
Rad Milene Jovićević
Rad Milene Jovićević
Ažurirano: 23.05.2017. 09:19h

Crnogorska umjetnica Milena Jovićević predstavila se na izložbi “To Die Out Laughing” koja je projekat kustosa Marka Stamenkovića, a otvorena je u okviru 23. Međunarodnog bijenala humora i satire u umjetnosti u Muzeju humora i satire u Gabrovu, u Bugarskoj.

Na izložbi je pored radova crnogorske umjetnice predstavljeno preko 30 djela (instalacija, objekata, fotografija, kolaža i video instalacija), 28 umjetnika iz 18 zemalja.

“Izložba 'To Die Out Laughing' okuplja 29 autora i aktivista iz Sirije, Jordana, Palestine, Egipta, Gane, Južne Afrike, Meksika, Australije, Španije, Portugala, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, SAD, Rusije, Francuske, Litvanije i Kosova. Humor se ovdje shvata kao sredstvo za sticanje znanja, ne samo za sticanje ili izražavanje užitka: on je u stanju da okrene zdrav razum naopako i, u skladu s inverzijom racionalnosti, nauči nas novu 'lekciju o različitosti', o čovječanstvu kao kompleksnom sistemu misli, uvjerenja, rituala i načina života. Izložba se stoga odnosi na istorijski i kulturno različite interakcije naizgled nepovezanih fenomena, kao što su humor i ljudska smrtnost, s ciljem ispitivanja onoga što se smatra 'autoritetom znanja' o našoj izloženosti višestrukim okolnostima u toku globalnog ratovanja i zajedničkom narodu na njegovoj mračnoj donjoj strani”, zapisao je kustos izložbe Marko Stamenković.

Bonus video: