Dvije decenije nikšićkog kulturnog centra “Akord”

“Iza nas su stotine nastupa i više od 150 nagrada”, kaže osnivač Dragan Knežević
53 pregleda 0 komentar(a)
Dani Akorda, Foto: Svetlana Mandić
Dani Akorda, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.05.2017. 08:56h

Nikšićanin Dragan Knežević prije dvije decenije odlučio je da otvori “dom“ za djecu nadarenu za pjesmu, igru i glumu.

Nazvao ga je Kulturno kreativni centar (KKC) “Akord“ i kaže da nije slutio da će ubrzo bez njih biti nezamisliv bilo koji kulturno-zabavni događaj u gradu pod Trebjesom.

Na stotine djece je odrastalo i odrasta uz „Akord“, na hiljade posjetilaca je aplauzom ispratilo njihove uspjehe, na desetine članova žirija iz zemlje i inostranstva brojnim priznanjima nagradilo njihov rad.

“Nijesam ni slutio da će ova priča toliko dugo da traje i da ćemo izrasti u jednu pravu kulturno-umjetničku instituciju. Prije 20 godina želio sam da gradu i Crnoj Gori donesem nešto novo, da na jednom mjestu objedinim sve umjetničke varijante. Mislim da sam sa mojim saradnicima uspio u tome“, kazao je za „Vijesti“ Knežević.

Ističe da je posebno ponosan što je “Akord“ postao “velika srećna porodica u kojoj su mnogi mališani napravili prve umjetničke korake”.

“Iza nas su stotine nastupa i preko 150 nagrada. Uradili smo po 25 predstava za djecu i odrasle, desetak za tinejdžere. Volje, elana, kreativnosti i želje za radom nikada nam nije nedostajalo. Falilo je jedino finansija. Da smo imali veću finansijsku podršku, i uspjeh bi bio još veći. Mada smo i ovako našim uspjehom više nego zadovoljni“.

Poznati su i po humanitarnim koncertima, a svakog maja organizuju “Dane Akorda” - manifestaciju kojom krunišu jednogodišnji rad.

Tako će biti i ovoga maja, kada namjeravaju da sugrađanima pokažu kako su uspješno rasli proteklih 20.godina.

“Nikada nijesmo odustajali od svoje misije, a to je sačuvati djecu i omladinu i odnjegovati ih uz provjerene vrijednosti. Ne retorikom i definicijama, već djelom i idejom. Uvijek smo polazili od edukativne, a završavali sa estetskom dimenzijom. Lijepo je biti dijete koje raste u ‘Akordu’, tinejdžer koji svoje uspjehe vezuje za ovaj Centar, roditelj tog djeteta ili tinejdžera. Lijepo je biti publika za ‘Akordove’ programe, bez obzira na starosnu dob ili socijalni status, jer, ‘Akord’ ono što stvara - poklanja gradu”. .

Bonus video: