Kelj, jaja i grejp čiste jetru

Kelj, kao i drugi kupusi, sadrži visok nivo sumpora koji podržava čišćenje jetre te pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova
191 pregleda 0 komentar(a)
grejpfrut, Foto: Shutterstock
grejpfrut, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2018. 12:00h

Ljudski organizam sadrži vlastiti mehanizam detoksikacije pomoću kojeg se iz tijela eliminišu toksini, produkti metabolizma i lijekova. Središte tog sistema čini jetra, a mehanizam se sastoji od dva koraka.

Prvi korak je deaktivacija toksične supstance kako ne bi naštetila organizmu dok se ne izluči, a drugi korak obuhvata niz reakcija kojima se neaktivni toksini i drugi nusprodukti metabolizma čine topivim te se izlučuju putem urina, znoja ili preko stolice.

Zato se i popularne detoksikacijske dijete najčešće baziraju na danima posta u kombinaciji s unosom voćnih sokova, kašica ili smoothieja. Kako biste očuvali zdravlje jetre i osigurali njen pravilan rad, potrebno joj je pružiti izbalansiranu pravilnu ishranu.

Uz takvu pravilnu ishranu može se pojačati konzumacija namirnica koje podstiču detoksikacioni potencijal jetre. Prvenstveno treba izbjegavati hranu koja opterećuje našu jetru, tj. smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebno zasićenim masnim kiselinama te jednostavnim ugljikohidratima.

NAMIRNICE KOJE ČUVAJU ĆELIJE

Zeleno lisnato povrće

Kelj, kao i drugi kupusi, sadrži visok nivo sumpora koji podržava čišćenje jetre te pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Jedite maslačak jer njegov sastav taraksin stimuliše probavu, jetru i žuč, a to pospješuje probavu i apsorpciju masti.

Voda

Svakako nosite dovoljno tečnosti sa sobom jer voda je ključna pri eliminaciji toksina i otpadnih tvari iz organizma. Stalno pazite da budete hidrirani. Međutim, ne pretjerujte jer i to može biti opasno. Izbjegavajte hladnu vodu jer tijelo tad troši više energije na zagrijavanje umjesto izlučivanje probavnih sokova.

Jaja

Jaja pružaju visokokvalitetne proteine koji sadrže svih osam bitnih aminokiselina potrebnih za detoksikaciju jetre. Uz to sadrže holesterol te kolin, koenzim potreban za metabolizam koji se nalazi u žumancu te jetri pomaže u izbacivanju teških metala.

Grejp

Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, podstiče jetru na razgradnju masti i istovremeno povećava osjetljivost na insulin. U jednom je otkriveno kako naringenin podsticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina stvara uslove u organizmu slične postu te oponaša djelovanje ljekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi, prenose nezavisne.

Bonus video: