Pritvor osumnjičenima za pokušaj likvidacije na Zabjelu

U Spuž poslati Milan Lješnjak, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević
1012 pregleda 0 komentar(a)
Milan Lješnjak, Foto: Filip Roganović
Milan Lješnjak, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.05.2017. 17:27h

Četvorici navodnih članova podgoričkog krimnalnog klana, koji su uhapšenih zbog sumnje da su pripremali likvidaciju osobe čiji identitet Tužilaštvo nije saopštilo, određen je pritvor do 30 dana.

U Spuž su poslati Milan Lješnjak, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević.

Istražna sudija jutros nije saslušao Aleksandra Bojovića.

Traže Stamatovića, sumnjaju da je šef grupe >>>

Deletić je uhapšen prije tri dana, dan kasnije Balević i Bojović, a Lješnjak i Božović su se juče predali policiji.

Branilac Lješnjaka i Božovića, advokat Zoran Piperović, kazao je da je sudija za istragu njegovim branjenicima odredio pritvor do 30 dana.

"Lješnjaku je pritvorski osnov visina zaprijećene kazne, a Božoviću uticaj na svjedoke i saučesnike i opasnost od ponavljanja krivičnog djela", pojasnio je Piperović.

Advokat je dodao da je takva odluka očekivana jer im je tužilac stavio na teret stvaranje kriminalne organizacije.

"Pitanje je da li će ta inkriminacija da ostane ili neće, po onome što sam ja vidio u spisima i načinu na koji su se oni branili, mislim da to ne može da opstane. Inače, pravno dubiozno je to što je tužilac tvrdio i tvrdi dalje da je jedno od djela i teško ubistvo u pokušaju, to je pravno potpuno sporno... U onome kako je tužilac pročitao iz prijave nema na čiju štetu je izvršeno krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, ne navodi se na štetu tog i tog lica, ali iz medija provejava da je u pitanju izvjesni (Radojica) Zeković. Pitao sam mog branjenika Lješnjaka pred tužiocima da li poznaje Radojicu Zekovića, rekao je da ne poznaje i da neće da kaže ime lica oji je navodni vlasnik tog auta", kazao je advokat.

Piperović je objasnio da je Lješnjak tužiocu rekao da je sa osobom čiji automobil je htio da uništi eksplozivom bio u neraščišćenim kamataškim odnosima i da mu je ta osoba prijetila da će njegovo auto dići u vazduh.

Branilac Deletića i Balevića Damir Dado Lekić kazao je da je istražni sudija njegovim branjenicima odredio pritvor do 30 dana.

"Zbog sumnje da je Delević počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, u sticaju sa krivičnim djelom teško ubistvo u pokušaju, i u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnihh materija, dok se od svih tih djela Baleviću stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije. Baleviću je određen pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela jer je po sopstvenom kazivanju ranije osuđivan i opasnosti od uticaja na svjedoke. Deleviću je, pored ta dva osnova, pritvor određen i zbog težine krivičnog djela", kazao je Lekić.

Pojasnio je da se Delević branio ćutanjem, a da je Balević iznio odbranu i negirao izvršenje krivičnog djela.

Božović je tužiocima ispričao da već godinu čuva Stamatovića, i da je on angažovao Lješnjaka da sa njim čuva kada taj Podgoričanin izađe u grad. Kazao je da je ne poznaje Balevića, Deletića i Bojovića.

Lješnjak je tvrdio da ne zna ko je Radojica Zeković, čiju je likvidaciju navodno pripremao sa Berancem Dejanom Deletićem, sa kojim je živio u istom stanu, kao i sa Stefanom Balevićem i povremeno sa Božovićem.

Tvrdio je da je htio da zapali automobil čovjeku kom duguje novac pod kamatu, jer je navodno on prijetio da će to njemu uraditi.

Tužiocima, međutim, nije želio da kaže kako se zove osoba kojoj navodno duguje novac.

Ispričao je da nije htio da ubije nikoga, i da za njegov plan niko nije znao.

Nije želio da otkrije od koga je kupio eksplozivnu napravu.

I on je tvrdio da samo obezbjeđuje Stamatovića.

Branilac Božovića i Lješnjaka, advokat Zoran Piperović kazao je da su obojica negirali da su članovi kriminalne organizacije.

“Božović je objasnio da je stražar u zgradi u kojoj živi Stevan Stamatović i ništa više. Rekao je da je ponekad išao da pije kafu u hotel Hilton, dok tu sjedi Stamatović, ali tri stola dalje od njega”, kazao je Piperović.

Advokat je dodao je Lješnjak tužiocima ispričao da je imao svoje razloge da “jednom čovjeku digne u vazduh 'golf V'”.

“Rekao je da mu je dugovao pare na kamatu, nije htio da kaže kome i koliko duguje. Kazao je da je sam postavio napravu, da je htio da digne kola u vazduh, da je čekao da prođe jedna žene i kada je ona prošla pobjegao je jer je vidio patrolu. Rekao je da niko nije znao za to i da je ujutro pošao to da uradi, jer je ugrabio kada je bio slobodan”, objasnio je advokat.

On tvrdi da je njegov branjenik pred tužiocima ispričao da nije pratio članove kriminalnih klanova i policiju, za šta ga oni sumnjiče:

“Rekao je i da ne poznaje Redojicu Zekovića, ali ni nijednog Zekovića”.

Policija i tužilaštvo nezvanično tvrde da je ta grupa prije par dana u podgoričkom naselju pokušala likvidaciju Zekovića, koji je je iz zatvora izašao na vikend odsustvo.

Tu mafijašku likvidaciju spriječila je starija Zabjelčanka - ona je prijavila da se dvije sumnjive osobe vrzmaju oko automobila u tom podgoričkom naselju, nakon čega je uslijedilo hapšenje Deletića.

Zeković, za kog istražitelji tvrde da je bio meta, robija u Poluotvorenom odjeljenju spuškog zatvora, pa na vikend odsustvo ima pravo prema Pravilniku o kućnom redu.

Izvori “Vijesti” tvrde da je u tom odjeljenju bio i u vrijeme ubistva Dalibora Đurića, takođe pripadnika škaljarskog klana.

Zeković je prije par godina osuđen na 17 godina zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja u bašti restorana Jadranska straža” u Budvi, septembra 2007. godine.

Tada su ubijeni Vladimir Rakočević i Adalbert Šut, a ranjeni Vladimir Janković i Željko Janković.