PETORICA U PRITVORU ZBOG PLANIRANJA UBISTVA

Traže Stamatovića, sumnjaju da je šef grupe

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da je ta grupa trebala da primjenjuju nasilje i zastrašivanje, radi vršenja krivičnih djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija
1421 pregleda 2 komentar(a)
Stevan Stamatović, Foto: Olivera Lakić
Stevan Stamatović, Foto: Olivera Lakić
Ažurirano: 23.05.2017. 06:33h

Crnogorska policija traga za Podgoričaninom Stevanom Stamatovićem zbog sumnje da je sa još neidentifikovanom osobom formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi navodno postali Milan Lješnjak, Aleksandar Bojović, Dejan Deletić, Đorđije Božović i Stefan Balević.

Pritvor osumnjičenima za pokušaj likvidacije na Zabjelu >>>

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da je ta grupa trebala da primjenjuju nasilje i zastrašivanje, radi vršenja krivičnih djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Taj klan navodno je formiran u decembru 2016. godine na teritoriji Podgorice i Berana.

Članovi Stamatovićevog klana mjesecima su bili pod nadzorom istražitelja.

Policija godinama tvrdi da je Stamatović blizak škaljarskom kriminalnom klanu.

Deletić je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je planirao likvidaciju osuđenika Radojice Zekovića, navodnog člana kavačkog klana.

Stamatovićevu kuću policija je pretresla u subotu, nekoliko sati nakon hapšenja Deletića.

Dan kasnije uhapsili su Balevića i Bojovića, a Lješnjak i Božović juče su se predali policiji.

Njih dvojica saslušani su pred specijalnim tužiocima Milivojem Katnićem i Sašom Čađenovićem.

Tužilaštvo sumnjiči Lješnjaka da je postavio eksplozivnu napravu ispod automobila koji koristi više osoba.

“Na mjestu gdje može nanijeti najviše štete korisniku vozila, a to je po lijevoj prednjoj strani vozila, što ukazuje da je imao namjeru da liši života korisnike vozila”, tvrdi tužilaštvo.

Obojica su negirala da su članovi kriminalne grupe.

Božović je tužiocima ispričao da već godinu čuva Stamatovića, i da je on angažovao Lješnjaka da sa njim čuva kada taj Podgoričanin izađe u grad.

“Nas dvojica smo Stevana Stamatovića čuvali od eventualnih problema koje može imati u kafiću, od verbalne rasprave ili neke tuče, ali mi Stevan nikad nije rekao od koga treba da ga čuvamo”, tvrdio je Lješnjak.

Božović je kazao da je ne poznaje Balevića, Deletića i Bojovića.

Lješnjak je tvrdio da ne zna ko je Radojica Zeković, čiju je likvidaciju navodno pripremao sa Berancem Dejanom Deletićem, sa kojim je živio u istom stanu, kao i sa Stefanom Balevićem i povremeno sa Božovićem.

Tvrdio je da je htio da zapali automobil čovjeku kom duguje novac pod kamatu, jer je navodno on prijetio da će to njemu uraditi.

Tužiocima, međutim, nije želio da kaže kako se zove osoba kojoj navodno duguje novac.

Ispričao je da nije htio da ubije nikoga, i da za njegov plan niko nije znao.

Nije želio da otkrije od koga je kupio eksplozivnu napravu.

I on je tvrdio da samo obezbjeđuje Stamatovića.

Branilac Božovića i Lješnjaka, advokat Zoran Piperović kazao je da su obojica negirali da su članovi kriminalne organizacije.

“Božović je objasnio da je stražar u zgradi u kojoj živi Stevan Stamatović i ništa više. Rekao je da je ponekad išao da pije kafu u hotel Hilton, dok tu sjedi Stamatović, ali tri stola dalje od njega”, kazao je Piperović.

Advokat je dodao je Lješnjak tužiocima ispričao da je imao svoje razloge da “jednom čovjeku digne u vazduh 'golf V'”.

Advokat je dodao je Lješnjak tužiocima ispričao da je imao svoje razloge da “jednom čovjeku digne u vazduh 'golf V'”

“Rekao je da mu je dugovao pare na kamatu, nije htio da kaže kome i koliko duguje. Kazao je da je sam postavio napravu, da je htio da digne kola u vazduh, da je čekao da prođe jedna žene i kada je ona prošla pobjegao je jer je vidio patrolu. Rekao je da niko nije znao za to i da je ujutro pošao to da uradi, jer je ugrabio kada je bio slobodan”, objasnio je advokat.

On tvrdi da je njegov branjenik pred tužiocima ispričao da nije pratio članove kriminalnih klanova i policiju, za šta ga oni sumnjiče:

“Rekao je i da ne poznaje Redojicu Zekovića, ali ni nijednog Zekovića”.

Policija i tužilaštvo nezvanično tvrde da je ta grupa prije par dana u podgoričkom naselju pokušala likvidaciju Zekovića, koji je je iz zatvora izašao na vikend odsustvo.

Tu mafijašku likvidaciju spriječila je starija Zabjelčanka - ona je prijavila da se dvije sumnjive osobe vrzmaju oko automobila u tom podgoričkom naselju, nakon čega je uslijedilo hapšenje Deletića.

Zeković, za kog istražitelji tvrde da je bio meta, robija u Poluotvorenom odjeljenju spuškog zatvora, pa na vikend odsustvo ima pravo prema Pravilniku o kućnom redu.

Izvori “Vijesti” tvrde da je u tom odjeljenju bio i u vrijeme ubistva Dalibora Đurića, takođe pripadnika škaljarskog klana.

Zeković je prije par godina osuđen na 17 godina zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja u bašti restorana Jadranska straža” u Budvi, septembra 2007. godine.

Tada su ubijeni Vladimir Rakočević i Adalbert Šut, a ranjeni Vladimir Janković i Željko Janković.

Preporučujemo za Vas