REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Ove godine dolazi više ruskih turista"

Gosti Reflektora su bili pomoćnica ministra turizma Olivera Brajović, direktorica Nacionalne turističke organzacije Željka Radak Kukavičić, predsjednik Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Dragan Purko Ivančević, bivša turistička radnica i odbornica Demosa na Žabljaku Aleksandra Vuković.
0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 04.04.2019. 22:25h

Niko neće da kupi hotel na sjeveru zbog lošeg finansijskog potencijala, velikih poreza i slično, poručio je Dragan Ivančević u emisiji Reflektor.

Tok emisije

21:30 Nadam se da nećemo sledeće godine u ovo doba govoriti o istim problemima u turizmu, navela je Brajović.

"Neophodan je sistemski pristup, ako nam je cilj održivi turistički razvoj", smatra ona.

21:25 Biće veći broj ruskih turista to već znamo po listi rezervacija za sezonu, kazao je Ivančević.

21:20 Mi pozivamo ne ove godine nego i ranije, dajte zajednički da kreiramo turističku ponudu sjevera, ističe Radak Kukavičić.

20:15 Neka nam daju da raspolažemo našim novcem. Nisu u stanju 6 godina da rekonstruišu restoran na Crnom jezeru, kazala je Vuković.

"Sav novac ide u Podgoricu, mi ne možemo više to da podnesemo. Crna Gora nema sluha za sjever", ponovila je ona.

Ističe da im skoro ništa ne znači što će Žabljak biti posjećen ove godine. "Mi smo direktno ugroženi Nacionalim parkom", smatra Vuković.

21:10 Živjela sam 20 godina u Grčkoj i radila u turizmu. Drugačiji je način razmišljanja i drugačije se odnose prema turistima, objašnjava Vuković.

21:00 Turiste u Budvi su ove godine dočekale rupe na šetalištama, nije radilo ulično rasvijetljenje, ukazuje Ivančević.

"Šaljemo jako lošu sliku svijetu. Kolektivno stanovanje je nešto što postaje veliki problem za naš turizam", smatra on. Ivančević smatra da za mnoge probleme ne treba novac, već čvrsta politička volja.

20:58 Trebaju nam hoteli, ne treba nam stambena gradnja, pogotovo ne ovako predimenzionirana gradnja, poručila je Brajović.

20:50 Lokalne turističke organizacije se ne mogu isto tretirati ako su na jugu ili na sjeveru zemlje, kaže Radak Kukavičić.

"Kao institucija smo zaduženi da radimo sajamske nastupe u inostranstvu", pojašnjava ona.

Pojašnjava da se turistička organizacije finansira iz budžeta države i je 2.20 eura po glavi stanovnika godišnje. 

20:44 Turistička privreda je jako loša, ovakvo ministarstvo ne može da proizvede zaštitu i upravljanje turzima, upozorava Ivančević.

"Turizam je spakovan u ogromno ministarstvo. Mi priželjkujemo jedan resor koji će da sagledava sve aspekte turizma", kaže on.

20:41 "Plavsko jezero je dobilo novoga vlasnika. Ja se slažem sa gospođom Vuković, sva ulaganja su vidljiva na samome kraju...Investitori ipak dolaze na sjever, hotel Durmitor je kupljen i brzo počinje sa rekonstrukcijom", pojašnjava Brajović.

Ona kaže da su sada shvatili da sjever krije neistraženi potencijal. "Nikad nije kasno kada se prepozna potencijal", smatra Brajović.

20:35 "Ogroman problem je to što Nacionalni park Durmitor Žabljaku ne daje ništa. Sve ide u Podgoricu, centralizovano je", poručila je Vuković.

Ona kaže da su gosti zadovoljni jer su impresionirani prirodnom.

"Na Žabljaku su deponije svuda, fali nam vode Deponije smeća su na sve strane, ne samo u koritima rijeka. Sramota je u kakvom je stanju Žabljak", poručila je Vuković.

Ona kaže da jeste za avanturistički park, ali ne na zaštićenoj lokaciji u Nacionalnom parku.

"Gosti koji dođu da posjete Crno jezero i ispred sebe vide žicu na koju lete ljudi i oni vrište..."

20:31 Nemamo vremena sada da se optužujemo već da se potrudimo da ovu sezonu uradimo najbolje moguće, kaže Radak-Kukavičić.

"Ono što je važno nama, kada prezentujemo ponude Crne Gore je da naglasimo i nedostatke. Ono gdje imamo zamjerke gostiju je nivo komunalne higijene duž korita rijeka i duž putnih dionica", dodala je ona.

Objašnjava da je sada najviše gostiju koji uživaju u aktivnom odmoru kao što su rafting i planinarenje

20:25 "Turistička sezona je ove godine počela krajem marta. Mi vladu godinama pitamo da odredimo datum početka sezone", kaže Ivančević.

On tvrdi da je učešće turizma u nacionalnom dohotku je 20% a da će biti i više.

"Mi u privredi tražimo od nadležnih da radi svoj posao", kaže Ivančević.

20:20  Mi stalno pričamo o nečemo što će da bude ali se apsolutno ništa ne dešava. Građani su izmoreni, odgovorila je Vuković.

"Zašto nema infrastrukture već? Gdje je ona? Šta je spriječilo državu da napravi vodovod do sada? 13 godina je prošlo od kako su privatizovani hoteli, a 10 godina slušamo jednu te istu priču."

20:18 Kapitalnim budžetom predviđeno je 800 miliona do milijardu eura za investiranje na sjever, kaže Brajović.

"Treba da znamo da se u periodu tranzicije promjenilo vlasništvo hotela u privatno. Fokus privatnika je profit", objašnjava ona.

20:10 Moglo bi se reći da Žabljak nije spreman jer nas očekuju restrikcije vode, ocijenila je Vuković.

20:07 Turistički promet je udvostručen, podaci govore da postoji rast profita iz godine u godinu. tvrdi Radak Kukavičić

20:05 Direktni učesnici u turističkom prometu su i ove godine kvalitetno pripremili sve za ovu sezonu, poručio je Ivančević.

"Puna su usta svih koji kažu da je turizam prioritetna grana u državi, ali čini mi se da ne radimo na tome"

20:02 Sve se lakše dolazi na našu destinaciju, poručila je Olivera Brajović u emisiji Reflektor na TV Vijesti.

"Očekujemo da ćemo imati uspješnu sezonu koja će trajati duže", istakla je ona.

Tema emisije

Kako Crna Gora dočekuje još jednu ljetnju turističku sezonu? Šta nadležni očekuju od nje? Da li na početak sezone utiču radovi na glavnim magistralnim putevima, loša vodovodna i kanalizaciona infrastruktura, mini deponije na jugu i sjeveru države? Jesmo li i kako unaprijedili turističku ponudu u odnosu na prethodne godine? Gdje su na turističkoj mapi Crne Gore gradovi na sjeveru?

Donosimo i prilog sa Žabljaka koji u sezonu ulazi bez tri najveća hotela Planinka, Jezera i Durimitor, sa restrikcijama vode i struje, smećem i rupama na putu.

U Reflektoru i reportaža o problemima sa kojima se ugostitelji danas suočavaju na primorju a to su bespravna gradnja, privremeni objekti duž šetališta kao i još nezavršeni radovi na putevima.