ZDRAVA ISHRANA

Zeleni čaj i čokolada čuvaju srce

Polifenoli u tamnoj čokoladi oslobađaju azotne okside koji povećava arterijsku dilataciju, poboljšavaju protok krvi i smanjuju nagomilavanje trombocita, što dovodi do jačanja srca
81 pregleda 0 komentar(a)
Zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2017. 09:40h

Za dug život i pravilan rad srca najvažnije su zdrava ishrana i česta fizička aktivnost. Da biste sačuvali ovaj organ koji radi 24 sata stručnjaci savjetuju da u jelovnik ubacite nekoliko namirnica, za koje su mnoge naučne studije pokazale da su veoma djelotvorne za očuvanje zdravlja ovog organa i krvnih sudova.

Cijele žitarice

Ukoliko bijeli hleb zamjenite hljebom napravljenim od zrna cijelih žitarica možete da smanjiti rizik od dobijanja koronarne bolesti i srčanog udara. Hljeb od zrna cijelih žitarica sadrži četiri puta više vlakna od bijelog hljeba, a ima i veću nutritivnu vrijednost.

Orašasti plodovi

Možda imaju veliku masnoću, ali mononezasićene masti iz orašastih plodova unapređuju zdravlje srca. Konzumiranje jedne porcije orašastih plodova kao što su orasi, lješnici, bademi, kikiriki, smanjuje rizik od koronarnih bolesti i nivo lošeg holesterola.

Čokolada

Mnoga istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu dva reda čokolade koja sadrži 70 odsto kakaa, imaju bolji protok krvi. Polifenoli u tamnoj čokoladi oslobađaju azotne okside koji povećava arterijsku dilataciju, poboljšavaju protok krvi i smanjuju nagomilavanje trombocita, što dovodi do jačanja srca.

Avokado

Ovo tropsko voće bogato je vitaminom B, posebno vitaminom B5 koji reguliše adrenalin. Njegova kremasta tekstura, monozasićene kiseline i proteini koje sadrži, smanjuju povećani apetit i povoljno utiču na rad srca.

Sjemenke bundeve

Ove sjemenke bogate su magnezijumom koji oslobađa od stresa i čuva srce i krvne sudove. One takođe sadrže i dosta proteina i zdravih masnoća koje stvaraju osećaj sitosti i pomažu u skidanju suvišnih kilogama, penose Novosti.

Zeleni čaj

Zeleni čaj poboljšava funkciju endotelnih ćelija koje kruže krvotokom i koje su zadužene za dobro funkcionisanje krvnih sudova. Loša funkcija endotelnih ćelija dovodi do zadebljanja zidova arterija što izaziva srčana oboljenja, pa se zato preporučuje šolja ovog čaja na dan, kako bi arterije ostale zdrave.

Preporučujemo za Vas