Pokušali da ga ubiju, a država traži da se vidi je li mu strah iracionalan

Zastupnica države Slavica Novaković, nezadovoljna nalazom tražila je dopunsko vještačenje, kako bi Milić utvrdio da li je Softićev strah iracionalan ili realan
66 pregleda 0 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tufik Softić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2017. 17:55h

Vještak neuropsihijatar Stanko Milić utvrdio je da je Tufik Softić, nakon pokušaja njegovog ubistva i bacanja bombe ispred kuće, trpi strah koji je narušio njegovu duševnu ravnotežu, ali nije ostavio trajne posljedice na njegovu psihu.

Softić je pokrenuo spor protiv države, tražeći odštetu od 100.000 eura, zbog desetogodišnje neefikasne istrage, u kojoj nijesu pronađeni ni napadači, ni nalogodavci napada na njega.

Milić je utvrdio da je Softić trpio duševne bolove jakog intenziteta dva mjeseca, bolove srednjeg intenziteta tri mjeseca, a da će bolove blagog intenziteta sa stanjima aksioznosti trpjeti sve do okončanja spora.

Zastupnica države Slavica Novaković, nezadovoljna nalazom tražila je dopunsko vještačenje, kako bi Milić utvrdio da li je Softićev strah iracionalan ili realan.

“Da bi se ostvarila naknada za strah on mora da bude naročitog intenziteta i trajnije prirode”, zaključili su iz države.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju obustavilo je istragu zbog pokušaja ubistva od prije više od devet godina, zbog nedostatka dokaza, dok Osnovno državno tužilaštvo još izviđa ko je prije skoro četiri godine postavio bombu pored Softićevog automobila parkiranog u dvorištu.

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta je tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi.

Tih sedam godina Osnovno tužilaštvo pokušavalo je da nađe dokaze za nanošenje teških tjelesnih povreda, nakon čega je krivično djelo prekvalifikovano u pokušaj ubistva, ali opet bez uspjeha.

U bjelopoljskom Višem državnom tužilaštvu i beranskom Osnovnom tužilaštvu tvrde da nije njihova krivica što prikupljeni dokazi u postupcima pokušaja ubistva i bombaškog napada na novinara još nijesu dovoljni za krivično gonjenje nalogodavaca i napadača tih događaja.

Novinaru je 2014. dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, jer je Agencija za nacionalnu bezbjednost imala saznanja da mu prijeti opasnost.

Na osnovu njihovih podataka, iza napada na Softića stoje pojedini pripadnici klana Darka Šarića o čijim je nezakonitim poslovima pisao.

Ubrzo nakon što je podnio tužbu protiv države, policijsko obezbjeđenje mu je ukinuto, sa obrazloženjem da više nije ugrožen.

Jedini osuđeni u slučajevima napada na novinara je Draško Vuković i to zato što je lagao policiju i tužioce u vezi sa pokušajem ubistva i istragu skrenuo u pogrešnom pravcu.

On je sa Osnovnim tužilaštvom u Beranama potpisao sporazumno priznanje krivice i platio 1.700 eura.

Bonus video: