Crnogorski "vukovi" nadigrali Bugare

Crnogorska ragbi reprezentacija pobijedila je danas Bugarsku rezultatom 42:19, i osvojila je prvo mjesto u grupi 3, Evropskog kupa nacija. Ipak, prelazak u viši rang zavisiće od ishoda žalbe selekcije Slovačke
0 komentar(a)
Crnogorski vukovi, Foto: Goran Kapor
Crnogorski vukovi, Foto: Goran Kapor
Ažurirano: 20.05.2017. 16:37h

Crnogorska ragbi reprezentacija pobjedila je danas Bugarsku rezultatom 42:19, i osvojila je prvo mjesto u grupi 3, Evropskog kupa nacija, koji se proteklih deset dana odigrao u Tivtu. "Vukovi" su ubjedljivom pobjedom izborili plasman u veći rang takmičenja za narednu sezonu. Ipak, za to će morati da se sačeka odluka na žalbu od strane Slovačke i ukoliko Crnoj Gori se oduzme poen u viši rang će ići Slovačka.

Bugari su prvi došli do rezultatske prednosti preciznim šutom iz kazne već u prvom minutu. Njihovo vođstvo, međutim, nije dugo trajalo, jer u devetom minutu esej za Crnu Goru postiže Damjan Čelebić, a precizan iz pretvaranja bio je Marko Kuč za preokret i 7:3.

Gosti u 13. minutu iz kazne smanjuju na 7:6. Već u narednom napadu Crna Gora organizuje sjajnu akciju a esej postiže Marko Andrić za 12:6. Bugari ponovo smanjuju razliku šutom iz kazne u 26. minutu (12:9), a minut kasnije sudija im dosuđuje još jednu kaznu koju koriste za izjednačenje (12:12).

"Vukovi" nijesu poklekli zbog gubitka rezultatske prednosti već kreću još jače i prave seriju od tri eseja.

U 28. minutu loptu iza bugarske esej linije polaže Dušan Vučićević, a u 36. minutu i Luka Lučić. U posljednjem minutu regularnog dijela prvog poluvremena nakon dobrog prodora Damira Abdinovića i dodavanja Aleksandru Roganoviću, Crna Gora stiže do novog eseja za 27:12.

To je bio rezultat koji je Crnu Goru vodio na prvo mjestu jer joj je trebala pobjeda sa više od deset razlike i četiri eseja. Međutim, "vukovi" nijesu stali već su nastavili sa još boljom igrom u drugom poluvremenu.

Novi esej u 47. minutu postiže Marko Andrić, u 58. Aleksandar Roganović, a Dušan Vučićević još jedan u 67. minutu. Tom serijom Crna Gora dolazi u vođstvo od 42:12.

Bugari počasni esej i pretvaranje postižu u 76. minutu za konačnih 42:19.

Za Crnu Goru su igrali: Milan Radović, Dimitrije Čvorović, Luka Lučić (kapiten), Nikola Vuletić, Vladimir Tomović, Aleksandar Roganović, Boris Mijušković, Aleksandar Milosavljević, Novica Raonić, Damir Abdinović, Marko Kuč, Dušan Vučićević, Danilo Adžić, Damjan Čelebić, Marko Andrić, Danilo Ćeranić, Budimir Andrić, Milorad Marković, Ivan Čolaković, Vladan Čelebić, Marko Novaković i Goran Vujović.

Treneri iz Francuske su vodili stručni štab, selektor Erik Merkadije i glavni trener Didije Alaset. Menadžeri reprezentacije su Bato Jović i Danilo Ćeranić.

Crna Gora je nakon tri godine od prvog učešća u evropskim takmičenjima izborila plasman u viši, poluprofesionalni rang takmičenja.

Predsjednik Ragbi saveza Mišel Milović kazao je da su on i stručni štab vjerovali u momke.

„Odigrali su utakmicu na vrhunskom nivou protiv jakog protivnika i zaslužuju sve čestitke. Bez pomoći države uspješno smo bili domaćini ovakvog takmičenja, prvenstveno zahvaljujući sponzorima koji su izišli u susret. Ovaj sport zaslužuje veću podršku jer uspješno predstavlja Crnu Goru“, kazao je Milović.

Organizovanje takmičenja omogućili su "Hugar groupe", Helenis, "GGL groupe", kao i Porto Montenegro i Opština Tivat.

Drugo mjesto u grupi zauzela je Slovačka, a treća je Bugarska.

Bonus video: