Tužilac traži 15 godina robije za Vidmara

Branilac Vidmara predložila sudu da ga osudi za krivično djelo - nehatno lišenje života
497 pregleda 3 komentar(a)
Miloš Šoškić, Foto: Savo Prelević
Miloš Šoškić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2017. 09:52h

Sutkinja Vesna Moštrokol najavila je juče da će 9. juna u podgoričkom Višem sudu izreći prvostepenu presudu Nemanji Vidmaru, optuženom da je ubio Luku Milića.

Državni tužilac Miloš Šoškić u završnoj riječi predložio je sudu da Vidmara osudi na maksimalnu kaznu zatvora za krivično djelo - ubistvo.

Za to krivično djelo, Krivičnim zakonikom ( član 143) propisana je kazna od pet do 15 godina zatvora.

"Odbrana Vidmara pred sudom - da je započela svađa u lokalu i da ga je Milić maltretirao i vrijeđao, da je lomio čaše i psovao... smišljena je radi izbjegavanja krivične odgovornosti. Da je došlo do svađe između Milića i Vidmara i da ga je Milić vrijeđao, neko bi to makar morao da čuje. Svjedok Dražen Boričić izjavio je da između njih nije bilo nikakve rasprave... Ovaj svjedok je istakao - 'Luka je pogođen s leđa'... U ovom slučaju ni njegova mladost nije olakšavajuća, jer se mladost cijeni samo onda kada je izvršenje krivičnog djela ekces u njegovom životu. Ako se ima u vidu da je okrivljeni sa nepune 24 godine života, na javnom mjestu držao pištolj, onda jasno proizilazi da je bio spreman za izvršenje krivičnog djela”, konstatovao je tužilac.

Šoškić je dodao da se nipošto ne smije ispustiti iz vida činjenica da je Vidmar u Milića ispalio hitac s leđa, dok je stradali sjedio.

"Nije izrazio kajanje. Njegove tvrdnje da mu je žao, nijesu iskrene i smišljene su samo da sebi olakša položaj".

Branilac Vidmara, po zamjeničkom punomoćju advokata Zorana Piperovića, advokatica Anja Ivanović predložila je sudu da ga osudi za krivično djelo - nehatno lišenje života.

"Vidmar je momak kojeg je splet životnih okolnosti doveo u situaciju u kojoj, umjesto da planira budućnost, pati, preživljava bol, presabira iznova šta se sve desilo, iskreno se kajući što je otišao po pištolj, priznajući da nije mogao da ne ode. Otišao je jer je jedan od onih kojem unutrašnja struktura ličnosti 'nije dozvolila' da ostane... Vidmar je... kazao da je pucao, ali da nije htio da ubije Milića... Po stanovištu odbrane, Vidmar je počinio krivično djelo - nehatno lišavanje života. Prolazi kroz veliku duševnu patnju na koju je doživotno osuđen jer je posljedica - smrt Milića, nešto što će trajno obilježiti njegov život i njegovu psihu”, rekla je Ivanovićeva.

"Jedina istina optuženoga je da je ubio Luku Milića"...

Punomoćnica porodice Milić, advokatica Tijana Živković podsjetila je da je Vidmar priznao je da je ubio Luku Milića.

"To je jedina istina koju je okrivljeni iznio pred sudom. Sve drugo što je iznio u odbrani, sračunato je na pokušaj umanjenja kazne... Okrivljeni je uzaludno pokušavao tokom postupka da predstavi da ga je oštećeni ponašanjem isprovocirao da učini to što je učinio".

Živkovićeva je rekla da nikakve svađe među njima nije bilo i da su to potvrdili svi svjedoci.

"Koliko je okrivljeni bio prepreden prilikom pripremanja izvršenja ubistva, govori i činjenica da je iskoristio Aleksandra Boričića da ga vozi, govoreći da ide kući kako bi uzeo telefon. Boričić je izjavio da prilikom vožnje kući ništa neoubičajeno nije primijetio u ponašanju okrivljenog. Ovo ukazuje da je okrivljeni prilikom izvršenja djela pokazao i podmuklost, koja nažalost nije ušla u opis izvršenja krivičnog djela. Koliko je okrivljeni bio odlučan i usmjeren na izvršenje djela, najbolje okrivljeni potvrđuje kada opisuje položaj Milića dok mu je prilazio sa leđa, navodeći da je Luka sjedio dignutih nogu na stolici na kojoj je on prethodno sjedio. Zar bi osoba pomračene svijesti mogla primijetiti i zapamtiti takve detalje", rekla je advokatica.

Bonus video: