Nisu svi čajevi dobri po vaše zdravlje

Studija objavljena 2013. godine, u okviru koje je testirano 30 vrsta čajeva, otkrila je da svi čajevi imaju visok nivo žive, koja može da izazove probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivnim organima
216 pregleda 0 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock
čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:20h

Čaj je, uz vodu, tečnost koja se najviše pije na svijetu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da su neki čajevi povezani s određenim zdravstvenim problemima. Ovo su neke od mogućih opasnosti do kojih može doći usled ispijanja velike količine čaja.

Studija objavljena 2013. godine, u okviru koje je testirano 30 vrsta čajeva, otkrila je da svi čajevi imaju visok nivo žive, koja može da izazove probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivnim organima. Zavisno od dužine kuvanja, udio metala u čajevima bio je različit. U nekima je, osim žive, pronađen i aluminijum.

Jeftinije vrste čajeva imale su i visok nivo fluorida, dok je kod skupljih vrsta količina fluorida bila manja. Prekomjerna konzumacija fluorida može da škodi zubima, kostima i zglobovima. Ne preporučuje se uzimanje na prazan stomak čajeva sa velikim udjelom ovog jedinjenja, jer se na taj način flouoridi lakše apsorbuju u organizam.

Ipak, problemi nisu nerješivi. Prvo pravilo je da čaj kuvate manje od tri minuta. Izbjegavajte čajeve iz visoko zagađenih regiona - poput Kine, Indije i Šri Lanke. Čajevi iz Kine imaju mnogo žive i aluminijuma, što je posledica zagađenosti tla i teške industrije.

Takođe, bilo bi dobro da izbjegavate čajeve u kesicama i da umjesto njih spremate čaj u lističima ili zrnu. Čaj u kesici je obično lošijeg kvaliteta, s vrlo malom količinom prirodnih sastojaka. A ako već pijete čaj iz kesice, potrudite se da je što prije izvadite iz šolje.

Ukoliko pijete čaj sa limunom, dodajte ga tek kada izvadite kesicu. Razlog je što limun snižava pH vrednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.

Pijte različite vrste čaja i različitih proizvođača, prenosi N1.