Pobijedite proljećni umor

U nedostatku vremena, za užinu će vam koristiti i neko svježe voće. Malim čarobnjakom koji otklanja umor smatra se vitamin C, pa jedite kivi, pomorandže i limun, kao i u toku zime
0 komentar(a)
Umor, iscrpljenost
Umor, iscrpljenost
Ažurirano: 19.05.2017. 13:14h

Brzo se zamarate, smanjena vam je koncentracija, stalno zijevate i pospani ste – imate sve simptome proljećnog umora od kojeg, prema nekim procjenama, iz godine u godinu pati svaki deseti stanovnik planete. Ovo stanje je posljedica načina života u toku jeseni i zime.

Zbog manjka vitamina C iskorišćenost kiseonika u ćelijama i tkivu je smanjena, oslabljen je imunološki sistem i organizam je podložniji bolestima.

Ljekari kažu da na pojavu proljećnog umora utiču i nagle promjene vremena, na koje se organizam teško prilagođava.

Da bi se smetnje izazvane proljećnim imorom prebrodile, vaš jelovnik treba da obiluje laganim obrocima, svježim voćem i povrćem. Naročito je važno da ne preskačete doručak.

U nedostatku vremena, za užinu će vam koristiti i neko svježe voće. Malim čarobnjakom koji otklanja umor smatra se vitamin C, pa jedite kivi, pomorandže i limun, kao i u toku zime.

Sok od limuna ili pomorandže koristite i za prelivanje salata od voća i povrća. Neka se na vašoj trpezi nađu i paprika i peršun koji su naročito bogati ovim vitaminom.

Birajte i namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su jabuke, zob i mahunarke, a supa ili čorba moraju da budu neizostavan dio ručka. Okrijepiće vas i obezbijediti vam dovoljno tečnosti, vitamina i minerala.

Važno je i da pijete dovoljno tečnosti, najmanje litar i po dnevno. Voda će vam pomoći da regulišete probavu i brže se oslobodite nakupljenih toksina, čime se smanjuje i osjećaj umora.

U vodu možete da dodate malo limunovog soka, što će vas dodatno osvježiti, a korisna je i mineralna voda koja će vam izbalansirati nivo minerala u organizmu.

Bonus video: