Ljuta paprika za dugovječnost

Otkriće grupe iz Harvarda moglo bi proširiti upotrebu ''ljutog spoja iz paprike'' kao idealnog anestetika prilikom porođaja, u stomatologiji, kod lokalnih operativnih zahvata i dr
98 pregleda 0 komentar(a)
Ljuta paprika, Foto: Shutterstock
Ljuta paprika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2017. 12:14h

Istraživanje sprovedeno u Kini povezuje gotovo svakodnevnu konzumaciju hrane začinjene ljutom paprikom s 14-postotnim smanjenjem stope smrtnosti.

Uočena veza bila je najizraženija kod osoba koje ne konzumiraju alkohol, prenose mediji.

Najveće smanjenje stope smrtnosti je zabilježeno kod osoba koje su ljute paprike jele svježe.

U ranijim studijima, tim naučnika, predvođen profesorima Clifordom Vulfom i Brusom Benom sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, uspio je dokazati na pozitivan učinak kapsaicina.

Navodno kapsaicin u kombinaciji s supstancama QX-314 (poznatim derivatom lokalnog anestetika lidokaina) dovodi do uklanjanja osjećaja bola, ali istovremeno ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost.

Smatra se da kapsaicin utiče na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i tako dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi, prenosi Fena.

Otkriće grupe iz Harvarda moglo bi proširiti upotrebu ''ljutog spoja iz paprike'' kao idealnog anestetika prilikom porođaja, u stomatologiji, kod lokalnih operativnih zahvata i dr...

Bonus video: