Ljekovita svojstva koprive

Kopriva sadrži zavidne količine bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, a što se tiče minerala i vitamina, predstavlja pravu riznicu
583 pregleda 0 komentar(a)
kopriva, Foto: Shutterstock
kopriva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2018. 09:25h

Ljekovitost izuzetno rasprostranjene korovske biljke koprive (Urtica dionica) odavno je potvrđena. Naročito je djelotvorna kod malokrvnosti, opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice i nervoze. Savršen je čistač krvi, spriječava upale i podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Zbog zavidnog sadržaja hlorofila pomaže obnavljanje oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.

Kopriva je djelotvorna i kod proljećnih alergija, pokazala su istraživanja. Ali prije nego što počnu da koriste sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima treba da konsultuju ljekara ili homeopatu.

Zbog velike količine kalijuma djeluje diuretski, pa se koristi kod liječenja upala mokraćnih puteva i spriječavanja nastanka kamena u bubregu.

Čistač krvi

Gvožđe u čaju od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdijevanje kiseonikom i štiti od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni. Podstiče i obnovu ćelija, a preporučuje se i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Kopriva sadrži zavidne količine bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, a što se tiče minerala i vitamina, predstavlja pravu riznicu. Posjeduje izobilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma, vitamine C, A, B2, B5, K, karotin, pantotensku kiselinu, lecitin, tanin. Bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka. U odnosu na spanać, na koji po ukusu podsjeća, kopriva sadrži pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C. Nažalost, iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.

Zbog izuzetnog kvaliteta, bečki ljekar Bankhofer preporučuje supu od koprive, pire od koprive, pastu verde i čaj od koprive.

I hrana i lijek

Listovi, po njegovim riječima, mogu da se sa drugim biljkama dodaju u supu ili u salatu, ali prethodno treba da se preliju vrelom vodom. Mogu da se spreme i kao listovi spanaća. Tako spremljeni odlični su za oboljele sa kamenom u bubregu.

Za pastu verde listove treba dobro oprati, sitno isjeckati, jedanput kratko prokuvati, i mikserom pomješati u kašu sačinjenu od maslinovog ulja i češnjeva bijelog luka. Sve to preliti preko skuvanih rezanaca.

Po preporuci doktora Bankhofera, čaj od koprive se sprema tako što se puna supena kašika dobro oprane i sitno isjeckane koprive prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji od minut do minut i po. Pije se mlak, u malim gutljajima. Profesor Bankhofer tvrdi da će se za samo nekoliko dana svako ko pije ovaj čaj osjećati bolje i snažnije, jer veoma prija žuči, bubrezima i jetri.

Za ljekovite potrebe u proljeće se sakupljaju lišće i vrškovi koprive, od proleća do jeseni koren, a kompletna biljka tokom cijele godine. Jedino se seme sakuplja isključivo u avgustu. Ovo je važno zbog pravljanja ljekova koji imaju široku primjenu, prenose Novosti.

Bonus video: