Ljumović: Neprofesionalno; Martinović: O njemu govore dugovi

"Svoj neprofesionalizam donekle je mogao ublažiti otkazivanjem proba u Podgorici, odnosno prije kupljene avionske karte i plaćenog noćenja u Beogradu”, kazao je ministar Ljumović u zvaničnom saopštenju. "Zabavno je kada baš ministar Ljumović govori o trošku avionskih karata i hotela jer niko od poreskih obveznika, uključujući ni njega, ne zna što on to zapravo radi po bjelosvjetskim adresama", naveo je Martinović
273 pregleda 8 komentar(a)
Janko Ljumović, Ratimir Martinović, Foto: Arhiva Vijesti
Janko Ljumović, Ratimir Martinović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.05.2017. 18:30h

Razloge otkazivanja nastupa pijaniste Ratimira Martinovića, ministar kulture Janko Ljumović smatra "neprofesionalnim".

"Teško je sada i ovdje komentarisati osobu koja sebe poistovjećuje sa Betovenom. Ratimir Martinović kao umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike i samoproglašeni direktor Međunarodnog festivala KotorArt, ovim saopštenjem ne samo da pokazuje svoj neprofesionalizam već panično reaguje na okolnost da 50 dana prije početka Festivala nije opravdao utrošena sredstva za prošlogodišnje izdanje svoje manifestacije. Svoj neprofesionalizam donekle je mogao ublažiti otkazivanjem proba u Podgorici, odnosno prije kupljene avionske karte i plaćenog noćenja u Beogradu”, kazao je ministar Ljumović u zvaničnom saopštenju.

On je rekao da nije u prilici da odgovori “Vijestima” na konkretne stavove iz Martinovicevog pisma.

Martinović je rekao da su "svoj izvještaj o realizaciji programa 2016. godine KotorArt-Don Brankovi dani muzike poslali još krajem prošle godine, baš kao i svake do sada".

"Ali su se iz Ministarstva valjda tek prije par dana sjetili da ga pogledaju pa su tražili dopunu istog. Dobiće", rekao je Martinović odgovarajući na optužbe Ljumoviću.

On je objasnio da je zajedno sa don Brankom Sbutegom osnivač prvobitnog muzičkog KotorArta (2002) i jedan od potpisnika prvog Međunarodnog festivala KotorArt (2009).

"I nije 'samoproglašen' već proglašen i u svakom smislu - utemeljeni direktor 'KotorArt - Don Brankovih dani muzike', što je pun naziv segmenta umjetničke muzike Međunarodnog festivala KotorArt. Ali to ministar kulture ne zna, kao što ne zna ni mnogo toga drugog”.

"Zabavno je kada baš ministar Ljumović govori o trošku avionskih karata i hotela jer niko od poreskih obveznika, uključujući ni njega, ne zna što on to zapravo radi po bjelosvjetskim adresama. A onda, kada i dobijemo izvještaj sa nekog otvaranja ili zatvaranja, siguran sam da ni sam ministar ne bi znao da ponovi što je zapravo izgovorio ili makar htio da kaže".

On je rekao da o njegovom profesionalizmu ne treba trošiti riječi, navodeći da od sedme godine svira klavir, da je sa 13 otišao na školovanje u inostranstvo, pobjeđivao na takmičenjima, svirao stotine koncerata na skoro svim kontinetnima, postao redovni profesor klavira sa nepunih 37 godina, te da o njemu najbolje govori njegova svjetska karijera a ne neko koga je “greškom zapalo da izigrava ministra”.

"O Ljumovićevom profesionalizmu dovoljno govori stanje i dug koji je kao direktor, ostavio iza sebe u Nacionalnom teatru”, rekao je Martinović.

"I na kraju ne poistovjećuje se Ratimir Martinović sa Betovenom, već se na njega ugleda. Ili bi, Bože me sakloni, trebalo na Janka Ljumovića?!”, saopštio je Martinović.

"Moja kritika nije bila upućena lično njemu već je bilo pitanje sistemskog sređivanja stvari. Ali za to trebaju sposobni ljudi", rekao je Martinović.

Bonus video: