CRNOGORSKA KINEMATOGRAFIJA

Filmski centar Crne Gore u Kanu

Filmski centar u Kanu će predstavljati v. d. direktor Sehad Čekić
0 komentar(a)
Crnogorska kinematografija
Crnogorska kinematografija
Ažurirano: 18.05.2017. 07:35h

Na ovogodišnjem filmskom marketu koji se organizuje u okviru Kanskog filmskog festivala, koji je otvoren sinoć filmom “Les Fantômes d`Ismaël” Arnoa Deplešena, crnogorsku kinematografiju će prvi put zvanično promovisati novoosnovani Filmski centar Crne Gore. Crnogorski štand nalazi se u okviru paviljona Jugoistočne Evrope koji čine još i štandovi BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Slovenije i Srbije.

“Tokom festivala posjetiocima štanda, kao i na sastancima sa filmskim profesionalcima i predstavnicima institucija iz cijelog svijeta, biće predstavljeni filmski projekti iz Crne Gore, koji se nalaze u različitim fazama realizacije, a biće ukazano i na potencijale i kapacitete koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama”, navodi se u saopštenju Filmskog centra. Posebna pažnja na ovogodišnjoj promociji biće posvećena uvođenju sistema podsticajnih mjera namijenjenih za snimanje u Crnoj Gori, čime će naša zemlja omogućiti, prije svega, inostranim producentskim kompanijama konkurentne uslove za boravak i snimanje kod nas.

U svrhu promocije, Filmski centar je u saradnji sa Ministarstvom kulture pripremio publikaciju “Montenegrin Cinema Cannes 2017” u kojoj je dat pregled filmskih projekata između dva izdanja Kanskog filmskog festivala, kao i druge informacije koje mogu biti interesantne posjetiocima i predstavnicima međunarodne filmske zajednice.

Filmski centar će predstavljati v. d. direktor Sehad Čekić, član Evropske filmske akademije i alumni programa “Producers on the Move” koji organizuje Evropska filmska promocija u sklopu Kanskog filmskog festivala.