Istim presudama više puta udarali po budžetu

Iz pljevaljskog Osnovnog tužilaštva rekli “Vijestima” da su prijavu proslijedili Specijalnom državnom tužilaštvu na postupanje...
168 pregleda 5 komentar(a)
Novac, ekonomija, plate, krediti, banka, Foto: Shutterstock
Novac, ekonomija, plate, krediti, banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2017. 06:06h

Javna izvršiteljka iz Pljevalja Snežana Begović, prijavila je sugrađanku advokaticu Zoricu Novaković da joj je iste presude slala više puta na izvršenje, čime je navodno oštetila crnogorski budžet za 50.000 eura, saznaju “Vijesti”.

U prijavi izvršiteljke piše da je Novaković u jednom broju predmeta, u kojima je spor izgubila država, po dva puta tražila postupke izvršenja po istim presudama.

Novaković tvrdi da je izvršiteljka kriva za to, jer je dozvolila izvršenje iste presude više puta.

„Ja sam možda slučajno pogriješila, nije mi bila namjera, ali izvršiteljka je ta koja je trebalo da provjeri te stvari“, rekla je Novaković “Vijestima”.

Begovićeva tvrdi da ne bježi od odgovornosti, ali da je nadležnima sve prijavila čim je otkrila šta se dešava.

“Određeni broj tih presuda jeste sproveden zbog neažuriranog kompjuterskog sistema... Čim sam primijetila ja sam reagovala“, rekla je Begovićeva.

Ona je postavila i pitanje odgovornosti zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države što je dio tih presuda izvršen, jer ni država nije nijednom prigovorila na ta izvršenja.

“I da ja nijesam reagovala, vjerovatno niko nikad ne bi ni postavio to pitanje, ja ne bježim od odgovornosti. Meni je cilj da se utvrdi istina“, rekla je Begovićeva.

Iz pljevaljskog Osnovnog tužilaštva potvrdili su “Vijestima” da je prijava stigla na njihovu adresu, ali da su je zbog sume za koju je oštećen budžet, proslijedili Specijalnom državnom tužilaštvu na postupanje.

Specijalno tužilaštvo postupa u predmetima u kojima je budžet oštećen za više od 40.000 eura.

“Dana 25. 04. 2017. godine, javni izvršitelj Snežana Begović iz Pljevalja dostavila je ovom tužilaštvu obavještenje koje je istovremeno dostavljeno Ministarstvu pravde Crne Gore, Advokatskoj komori Crne Gore i Komori javnih izvršitelja, u kojem je navela da je advokat Zorica Novaković iz Pljevalja, u jednom broju predmeta u kojima je dužnik država Crna Gora, dva puta tražila postupak izvršenja po istoj izvršnoj ispravi. Kako je na takav način oštećen budžet Crne Gore u iznosu za koji je nadležno Specijalno drzavno tužilaštvo, to je dana 15. 05. 2017. godine, predmet ustupljen tom tužilaštvu na dalji postupak i odluku”, naveo je rukovodilac tog tužilaštva Milivoje Tomčić.

Iz Specijalnog tužilaštva, međutim, juče su odgovorili da njima nije podnijeta prijava povodom tog slučaja.

Predmet vjerovatno još nije stigao do specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Bonus video: