Sport, motivacija, samopouzdanje - kako do vrhunskih rezultata

Maja Savić, Srđan Mrvaljević i Kristina Rakočević u razgovoru sa studentima pokušali su da predstave, približe i ukažu na kompleksnost priprema vrhunskih sportista, sa posebnim akcentom na psihološke pripreme
77 pregleda 0 komentar(a)
Tribina, Foto: Privatna arhiva
Tribina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.05.2017. 11:11h

Na Ekonomskom fakultetu u Podgorici sinoć je održana sportska tribina sa veoma interesantnom temom - „Sport, motivacija, samopouzdanje“.

I dobrim sagovornicima – naši proslavljeni asovi Maja Savić i Srđan Mrvaljević, velika nada Kristina Rakočević i Veselin Piletić, direktor Centra za psihološke pripreme, u razgovoru sa studentima pokušali su da predstave, približe i ukažu na kompleksnost priprema vrhunskih sportista, sa posebnim akcentom na psihološke pripreme.

Zaključak – veliko je pitanje da li se u Crnoj Gori potrebna pažnja posvećuje ovoj vrsti treninga, ne manje značajnoj od klasičnih treninga.

“Mislim da bi trebalo da postoje ljudi koji će se usko baviti psihologijom u sportu, ali isto tako treneri moraju da budu dobri psiholozi i pedagozi. Ja sam se uvijek trudila da znam odgovor na bilo koje pitanje koje bi mi postavila neka od igračica tokom moje trenerske karijere, koja nije duga, ali se nadam da će trajati”, kazala je Maja Savić, višestruka osvajačica Lige šampiona i srebrna sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Džudista Srđan Mrvaljević, kao predstavnik pojedinačnohg sporta, smatra da je veoma bitno da takmičar ima maksimalno povjerenje u trenera.

“Ne mora vaš trener da bude ni šampion niti veliko ime u tom sportu. Mislim da je hemija i to kako se osjećate, da li ste sigurni u njega i da li mu vjerujete, nešto što je presudno u ocjeni da li je trener dobar ili nije”, kazao je Mrvaljević.

Pred Kristinom Rakočević, juniorskom šampionkom svijeta u bacanju diska, tek su pravi izazovi, ali i ona smatra da je odnos sa trenerom najvažniji...

“Ako je trener obrazovan, ako je posvećen, ima emociju i harizmu za sve to što radi, mislim da nije potrebno ništa više od toga“, rekla je Rakočević, dok je Veselin Piletić naglasio da bi je „svaki trener jednako važan u pripremi sportiste ili kompletnog tima”.

“Svaki član stručnog tima mora da ima svoj zadatak i podređuje ga samo jednom cilju a to je krajnji rezultat sportiste”, istakao je Piletić. Tribinu je organizovalo Sportsko društvo Ekomen, a podržao Studentski sportski savez Crne Gore.

Bonus video: