ALMODOVAR PREDSJEDNIK ŽIRIJA

Otvoren Međunarodni filmski festival u Kanu

Na festivalu koji će trajati od 17. do 28. maja takmičiće se 19 filmova za prestižnu Zlatnu palmu, a ukupno 50 filmova će biti prikazano u takmičarskom programu i u drugim sekcijama
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 23:05h

Francusko-američka glumica Lili-Rouz Dep i iranski reditelj Ašgar Farhadi proglasili su danas otvorenim 70. Međunarodni kanski filmski festival. 

Pored 19-godišnje glumice, ćerke Vanese Paradi i Džonija Depa, reditelj Farhadi poželio je posjetiocima festivala "12 dana punih entuzijazma i dijaloga, 12 dana za otkrivanje filmova koji će vas natjerati da razmišljate o stanju čovječanstva".

Na festivalu koji će trajati od 17. do 28. maja takmičiće se 19 filmova za prestižnu Zlatnu palmu, a ukupno 50 filmova će biti prikazano u takmičarskom programu i u drugim sekcijama.

Crvenim tepihom su prodefilovale brojne svjetske zvezde. Američka glumica Džulijan Mur, obučena u crveno, Suzan Sarandon, Robin Rajt i El Faning u bijelom popele su se poznatim kanskim stepenicama.

Uz čuvene stepenice popele su se i Francuskinja Sandrin Kiberlen, koja ove godine predsedava žirijem za Zlatnu kameru, i Španjolka Rosi De Palma, jedna od omiljenih glumica ovogodišnjeg predsjednika žirija Pedra Almodovara.

Nasmijani Almodovar obučen skroz u crno, uključujući i leptir mašnu, prošetao je crvenim tepihom prije ceremonije, a pored njega i član žirija američki glumac Vil Smit koji nije mogao da prestane da se rukuje sa svojim obožavaocima. 

Voditeljka ceremonije otvaranja glumica Monika Belući obučena u dugu teget haljinu rekla je da "identitet filma nema ni roda, ni zastave, ni granice". Ona je odala počast Almodovaru "čovjeku koji voli žene" i odigrala ples sa francuskim komičarem Aleksom Lucom.

Almodovar je u govoru na svečanosti poželio da 19 filmova u zvaničnoj konkurenciji "hrane i inspirišu". 

"Obećavam da ću biti subjektivan, strastven i blag", rekao je Almodovar prije no što su na scenu izašli ostali članovi žirija: američki glumac Vil Smit, kineska glumica Fan Bingbing, italijanski reditelj Paolo Sorentino, i francuska glumica i rediteljka Anjes Žaui.

Gledaocima su prikazana dva odlomka iz filmova u konkurenciji, a potom je festival zvanično otvoren filmom reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Poslije prikazivanja filma oko 800 zvanica pristustvovaće zvaničnoj večeri u Hotelu "Martinez", na drugom kraju Kroazete. 

Zlatna palma, ove godine zbog jubileja Festivala ukrašena desetinama dijamanata, biće uručena 28. maja.

Galerija