Najveći gubitnici svjetskog sporta

ASM Klermon Overnj takmiči se u ragbiju i najveći je sportski baksuz otkad je svijeta i vijeka. Francuzi su u subotu na „Marejfildu” u škotskom Edinburgu igrali treće finale Kupa šampiona i izgubili od engleskog Sarasensa sa 28:17, baš kao i 2013. (16:15) i 2015. (24:18) od zemljaka, Tulona.
51 pregleda 0 komentar(a)
Klermon, Foto: Reuters
Klermon, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2017. 11:49h

Neko bi rekao da je, i pored praktično obezbijeđenog 33. skudeta, najveći luzer svjetskog sporta Juventus, jer je od osam finala Lige šampiona izgubio šest. Neko bi u prvi plan istakao Atletiko Madrid, koji je poražen u sva tri finala, a sva tri su bila srceparajuća - 1974. Bajern je izjednačio u finišu na 1:1 i slavio u ponovljenom meču odigranom sjutradan, 2014. je Real trijumfovao nakon produžetaka izborenim golom u 94. minutu, a lani to ponovio poslije boljeg izvođenja penala.

Možda bi se neko sjetio i „vječitog drugog” Rubensa Barikela, ali ama baš niko na svijetu ne može da se poredi sa klubom iz Francuske, za koji vjerovatno niko u Crnoj Gori nije ni čuo.

Zove se ASM Klermon Overnj, takmiči se u ragbiju i najveći je sportski baksuz otkad je svijeta i vijeka. Francuzi su u subotu na „Marejfildu” u škotskom Edinburgu igrali treće finale Kupa šampiona i izgubili od engleskog Sarasensa sa 28:17, baš kao i 2013. (16:15) i 2015. (24:18) od zemljaka, Tulona.

Lista šokantnih poraza kluba iz Klermon Ferana se tu ne završava. Naprotiv. „Žuti” su 12 puta stizali do finala francuskog šampionata i osvojili pehar jedan jedini put! Meč sa Perpinjanom 29. maja 2010. godine i ubjedljiva pobjeda (19:6) bili su lijek na sve rane otvorene još davne 1936. godine, kada je bolji bio Narbon.

Neki od navijača koji su prije sedam godina bili među 79.262 gledaoca na „Stad d Fransu” u Sen Deniju su otišli u Škotsku da podrže svoje idole, mnogi su ostali kući i na glavnom gradskom trgu preko velikog video bima gledali meč iz Edinburga, ali se prokletstvo nastavilo. Činilo se da je 2010. prekinuto, ali su nakon toga uslijedila tri poraza u finalima najvažnijeg evropskog takmičenju i jedan u borbi za titulu nacionalnog prvaka...

Ali, iako je u pitanju pravi muški sport, u kojem igrači djeluju grubo, Francuzi su nakon utakmice čestitali boljem. I na terenu, i na društvenim mrežama.

„Čestitke Sarasensu sa impresivnoj utakmici i drugom Kupu šampiona zaredom. Zaslužili ste”, napisano je na zvaničnom Tviter profilu Klermona.

I trener Frank Azema je dva dana nakon meča priznao da je pobijedio bolji.

"Frustriran sam što smo propustili šansu. Bili smo u igri sve do kraja, ali je bilo teško sve vrijeme juriti rezultat. Žao mi je što nismo odigrali ništa od onoga što smo dogovorili, ali je na to uticao kvalitet engleskog tima. Nije nam dozvolio da igramo kako znamo. Ne kažem da bi rezultat bio isti da se opet sretnemo, ali je Sarasens bio bolji kada je bilo najvažnije", rekao je Azema.

A kakav je baksuz klub iz Klermon Ferana govori činjenica da ima i negativan skor u finalima Kupa Francuske (1:2), „Čelendžu Iv d Manoar”, nekada veoma važnom turniru u toj zemlji (3:6), a pozitivan samo u Evropskom čelendž kupu, ragbi varijanti Lige Evrope, u kojem je prigrabio dva pehara u tri finala.

Njihovim navijačima ostaje samo da se nadaju da će nekad i njima da svane...

Bonus video: