Masterklas maestra Marka Josifovskog na Cetinju

Masterklas istaknutog srpskog violiniste počeo je juče
84 pregleda 0 komentar(a)
Marko Josifovski
Marko Josifovski
Ažurirano: 16.05.2017. 08:24h

Masterklas violiniste Marka Josifovskog, istaknutog srpskog violiniste i pedagoga počeo je juče na cetinjskoj Muzičkoj akademiji. Veliki broj polaznika iz cijele Crne Gore, uzrasta od niže škole do studenata akademije, nije propustio priliku da radi sa ovim umjetnikom, koji će sa mladim crnogorskim violinistima raditi do dvadesetog maja. Masterklas je u organizaciji cetinjske Muzičke akademije zainteresovao i violinske pedagoge iz Podgorice, Nikšića, Kotora, Herceg Novog...

Marko Josifoski je rođen 1978. u Zemunu. Violinu je počeo da svira sa pet godina u klasi prof. Zorana Milenkovića. Od 1988. godine bio je u klasi prof. Dejana Mihailovića kod koga je završio srednju muzičku školu “Kosta Manojlović”u Zemunu i diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Hochschule fur Musik u Bernu u klasi čuvenog prof. Igora Ozima (1998-2000). Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista švajcarske fondacije”Lyra Stiftung” za nadarene talente. Pohađao je kurseve u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Izraelu i Americi kod vodećih profesora i violinista: Ide Hendl, Šlomo Minca, Edvarda Grača,Rudjera Ričija, Nam-Jun-Kim, Tomasa Brandisa, Igora Ozima i Milana Viteka. Bio je član “Umjetničkog muzičkog kampa Interlochen” gdje je studirao kod prof. Alena Omsa i gdje je svirao sa svjetskim simfonijskim orkestrom. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Predstavljao je Jugoslaviju na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu (1990). Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji kao i mnogih internacionalnih nagrada: Premio Mocart u Veroni, u Strezi (Italija), u Češkoj Republici”Jan Kocijan”, u Italiji”Rodolfo Lipicer”, ”Zlatni andjeo” za najuspešnijeg mladog umetnika.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umetnička dostignuća, nagrade Srpske Akademije nauka i umetnosti za najuspješniji koncert u sezoni 2003 .godine kao i nagrade radio Beograda za umjetnika godine 2004.

Bonus video: