"Urnebesna tragedija” za Osmijeh Sarajeva

“Predstava je na veoma visokom nivou i pubika je pratila sa velikim interesovanjem”, kazala je glumica Maja Slapić
253 pregleda 0 komentar(a)
Urnebesna tragedija, Foto: Cnp.me
Urnebesna tragedija, Foto: Cnp.me
Ažurirano: 16.05.2017. 07:28h

Crnogorsko narodno pozorište učestvovalo je na prvom Internacionalnom festivalu pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva” sa predstavom “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, na sceni Bosanskog kulturnog centra.

“Osmijeh Sarajeva” je prvi festival pozorišne komedije koji ima za cilj da ugosti najznačajnije i najbolje predstave iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Od ukupno 33 prijavljene predstave odabrano je osam pozorišnih komada, a pored Crnogorskog narodnog pozorišta na festivalu će biti izvedene i predstave Kazališta Kerempuh iz Zagreba, Ateljea 212 iz Beograda, Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, Pozorišta Komedija iz Skoplja, Narodnog pozorišta Mostar, Narodnog pozorišta Užice i Pozorišta Jazavac iz Banja Luke. Dramaturg predstave “Urnebesna tragedija” je Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, asistentkinja kostimografa Lina Leković, izbor muzike potpisuje reditelj Veljko Mićunović. U predstavi igraju Ana Vujošević, Mladen Nelević, Aleksandar Gavranić, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić.

Makedonski glumac Meto Jovanovski izrazio je veliko zadovoljstvo povodom gostovanja u Sarajevu, naglasivši da sam naslov teksta Dušana Kovačevića govori o tome koliki je izazov predstavljao sam proces rada na predstavi.

“Velika je provokacija igrati takav jedan tekst, jednu tragediju korz humoristički zapis. Likovi su markantni, dijalozi su sočni, živi što samu predstavu čini gledljivom i komunikativnom u odnosu sa publikom. Na prvi pogled je sve lagano i jednostavno, ali u dubljem nivou jasna je balkanska kalustrofobija, notirane sun eke devijantne pojave koje, nažalost i dan danas imaju refleksije iz prošlosti”, kazao je Jovanovski.

Selektor festivala Ermin Sijamija istakao je kako je od ogromnog značaja da grad, odnosno publika prepoznaju značaj jednog ovakvog festivala i kako se nada da će uz podršku publike učiniti da festival postane tradicija i da u godinama koje dolaze, postane sve bolji i bolji.

Glumica Maja Salpić ocijenila je predstavu CNP-a kao veoma dobru, naglasivši da joj je veoma drago da vidi ovako dobro glumačku ekipu na okupu i nada se da će ovaj festival napraviti temelje za neku buduću koprodukciju.

“Predstava je na veoma visokom nivou i pubika je pratila sa velikim interesovanjem, zbog čega vjerujem da će festival zaživjeti i postati tradicija koju će publika sa oduševljenjem pratiti u narednim godinama. Čast mi je što sam otvorila ovogodišnje izdanje festivala i nadam se da će ovo biti prva poveznica za neku buduću saradnju i koprodukciju sa Crnogorskim narodnim pozorištem”, kazala je Salpić.

Bonus video: