Čitanje simbola djetinjstva

Prije par dana, u okviru izložbe, održana je i promocija umjetničke monografije autora Nikole Markovića u izdanju UDG-a, na engleskom jeziku
287 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Marković art monografija, Foto: Privatna arhiva
Nikola Marković art monografija, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.05.2017. 08:36h

Samostalna izložba crnogorskog akademskog slikara Nikole Markovića otvorena je nedavno u prestižnoj galeriji “Pool 7” u strogom centru Beča. Marković se predstavio sa preko 70 radova, instalacija i crteža posvećenih oblastima neonatologije i čitanju nekih od primarnih i univerzalnih simbola djetinjstva kojima se ovaj autor bavi već više od tri decenije.

Izložba je postavljena u sklopu velikog izlagačkog projekta “Essentia” pod pokroviteljstvom recentnog umjetničkog direktora i kritičara Kurta Neuholda. Na njegovoj listi u izboru za predstavljanje koncepta ovog projekta našli su se osim Nikoline postavke i postavke dva priznata savremena umjetnika Juko Išikava i Aleksandre Eraković Pavlićević. Izložbu je pred brojnom likovnom publikom otvorila dr Marion Elias, jedna od trenutno najeminentnijih stvaralaca u oblasti filozofije i savremene umjetnosti Austrije (rukovodilac je na katedri doktorskih studija dva najprestiznija Univerziteta, Angewandte Kunst Wien u Beču i Weimar u Njemačkoj). Ona se u svom opsežnom izlaganju osvrnula na koncept postavke i dala je okvir čitanja i tumačenja same teme “Essentia” koja je uzeta kao osnov ovog složenog izlagačkog projakta.

Prije par dana, u okviru izložbe, održana je i promocija umjetničke monografije autora Nikole Markovića u izdanju UDG-a, na engleskom jeziku. Dajući osvrt o ovoj publkaciji crnogorski ambasador u Austriji Ivan Milić otvorio je promociju na kojoj je osim umjetničkog direktora Kurta Neuholda i autorovog osvrta na sadržaj knjige bilo razgovora sa posjetiocima na temu koncepta Markovićevog rada. Promociju su ispratili eminentni bečki galeristi i kritičari.

Bonus video: