Kintana preuzeo roze majicu, policajac oborio 10-ak biciklista

Vozač Movistara potpuno je „oduvao“ konkurenciju na usponu prve kategorije i na kraju zasluženo slavio 24 sekunde ispred Francuza Tiba Pinoa i Holanđanina Toma Dumulana.
146 pregleda 1 komentar(a)
Nairo Kintana, Foto: Www.giroditalia.it
Nairo Kintana, Foto: Www.giroditalia.it
Ažurirano: 14.05.2017. 16:54h

Kolumbijac Nairo Kintana je trijumfovao na do sada najtežoj etapi stotog izdanja „Điro d’Italije”.

Na devetoj etapi, biciklisti su vozili od Montenero di Bisakija do veoma teškog uspona na Blokhaus.

Vozač Movistara potpuno je „oduvao“ konkurenciju na usponu prve kategorije i na kraju zasluženo slavio 24 sekunde ispred Francuza Tiba Pinoa i Holanđanina Toma Dumulana.

Vozači su na 138 kilometara od starta krenuli na Blokahaus, čiji je prosječni nagib oko devet odsto. Movistar je od početka diktirao tempo, a biciklisti su polako krenuli da otpadaju od glavne grupe.

Među njima bio je i Bob Jungels koji je do danas nosio roze majicu, kao i prvi vozač BMC ekipe Tidžej Van Garderen.

Na oko sedam kilometara do cilja grupa se potpuno raspala, a naprijed su ostali samo Nairo Kintana, Vinćenco Nibali i Tibo Pino, dok su iza njih bili Tom Dumolan, Domeniko Pocovivo, Bauke Molema i Ilnur Zakarin.

Odlučujući napad Kolumbijac je zadao na četiri kilometra do cilja, kada je nestvarno ubrzao, a ostali nisu uspjeli da ga stignu do cilja.

Dvostruki osvajač „Điro d’Italije”, Nibali, „ekspolodirao“ je u završnici, pa je na kraju završio tek na petoj poziciji sa minutom zaostatka.

Usponu je prethodio veliki pad nakon što je jedan od biciklista zakačio policajca na motoru.

Na zemlji su se našli neki od glavnih kandidata za generalni plasman, kao što su Džerejnt Tomas, Mikel Landa, Adam Jejts i Vilko Keldermen koji je morao da odustane. Do danas drugoplasirani Tomas je etapu na kraju završio sa više od pet minuta zaostatka.

U generalnom plasmanu Kintana ima 28 sekundi prednosti u odnosu na Francuza Tiba Pinoa i 30 u odnosu na biciklistu ekipe Sanveb, Toma Dumulana.

U ponedeljak je dan pauze, a bicikliste u utorak očekuje deseta etapa i hronometar dužine 39,8 kilometara od Folinja do Montefalća.

U pitanju nije klasični ravni hronometar, već su organizatori ubacili i manje uspone, pa ćemo vidjeti kako će biciklisti reagovati, a veliki favorit za pobjedu je Tom Dumulan.

Generalni plasman

1. Nairo Kintana (Kolumbija, Movistar) 42:06,09

2. Tibo Pino (Francuska, Franc d žu) + 0,28

3. Tom Dumulan (Holandija, Sanveb) + 0,30

4. Bauke Molema (Holandija, Trek Segafredo) + 0,51

5. Vinćenco Nibali (Italija, Bahrein Merida) + 1,10...

Bonus video: