ODREKNITE SE LOŠIH NAVIKA

Namirnice koje obnavljaju i čiste jetru

Špargla je jedan od najboljih diuretika koji pomaže da jetra bolje radi i brže filtrira krv. Ova namirnica smanjuje gomilanje toksina i drugih štetnih materija u jetri i čuva je od oštećenja
76 pregleda 0 komentar(a)
hrono, povrće, hrana, Foto: Shutterstock.com
hrono, povrće, hrana, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.04.2019. 22:59h

Svako dana izloženi smo toksinima koji na razne načine ulaze u naše tijelo. Upravo je jetra organ koji apsorbuje štetne materije i eliminiše ih iz organizma.

Da bi ona pravilno funkcionisala potrebno je da se odreknete loših navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola. Osim izbjegavanja ovih štetnih navika, zdravlje ovog organa možete da očuvate i korigovanjem ishrane. Dodavanjem ovih nekoliko namirnica u svoj jelovnik pomoći ćete jetri da se pročisti i bolje funkcioniše. 

Jabuke 

Jabuka na dan, i doktor nije potreban. Ova narodna izreka dovoljno govori o tome koliko su jabuke zdrave, a posebno su važne za pravilno funkcionisanje jetre. Pektini i druga hemijska jedinjenja koja sadrži ovo voće pomažu jetri i celom probavnom sistemu da se pročiste i izbace štetne toksine iz organizma. 

Špargle 

Špargla je jedan od najboljih diuretika koji pomaže da jetra bolje radi i brže filtrira krv. Ova namirnica smanjuje gomilanje toksina i drugih štetnih materija u jetri i čuva je od oštećenja. 

Bobičasto voće 

Bobičasto voće ubrzava proces detoksikacije jetre na nekoliko načina. Ono štiti jetru od toksina, pomaže joj u proizvodnji antioksidanata i doprinosi regeneraciji jetre, čije je tkivo oštećeno lošim navikama, kao što su konzumiranje alkohola i pušenje. Naročito snažni "čistači" ovog organa su godži bobice, koje sadrže vitamin C i beta-karoten koji poboljšavaju njegov rad. 

Brokoli, prokelj, kupus 

Brokoli je bogat glutationom koji povećava sposobnost organizma da izbaci sve zagađivače i spriječava da toksini koji ulaze u jetru tu i ostanu. Prokelj, kao i brokoli, pomaže u zaustavljanju napada štetnih otrova iz hrane, vazduha, vode, i to zahvaljujuću visokom sadržaju sumpora. Da bi se proces detoksikacije što brže odvijao, poželjno je da jedete povrće bogato vlaknima, kao što je kupus. 

Agrumi 

Zbog velike količine antioksidanata i vitamina C, citrusno voće doprinosi bržoj i boljoj detoksikaciji jetre i zato bi trebalo svakoga dana da se jede. Sok od limuna aktivira enzime u jetri koji ubrazavaju proces pročišćavanja, a grejpfrut i drugi agrumi sadrže i glutation koji štiti tkivo jetre. 

Korijander i bosiljak 

Ovi začini puni su antioksidanata koji uklanjaju teške metale iz jetre i tijela kao što su olovo, aluminijum i živa. Oni su takođe i dobar diuretik koji efikasno čisti i ubrzava izbacivanje otrova iz tijela, prenose Novosti.