Izložbom obilježen jubilej Arhiva u Baru

Srđan Pejović je ukazao da je postavka najsažetiji presjek statusa države, naroda i vladara Crne Gore
115 pregleda 0 komentar(a)
Arhiv Bar, Foto: Radomir Petrić
Arhiv Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 12.05.2017. 07:54h

Jubilej - 30 godina rada, Arhivski odsjek Bar obilježava tradicionalnom “Nedjeljom arhiva ” u okviru koje je preksinoć u Dvorcu kralja Nikole otvorena izložba “Zvanične čestitke Nikoli I povodom jubilarnih svečanosti 1910” autora Srđana Pejovića.

Ističući da je u sklopu ove manifestacije i savjetovanje sa barskim osnovnim školama o specifičnostima čuvanja i arhiviranja građe nastale u radu škola, načelnica Arhivskog odsjeka Bar Jasmina Rastoder je na otvaranju izložbe ukazala da Arhiv nije samo kapija prošlosti, “već smo arhiv svi mi i svjedočenje o nama i prošlosti i budućnosti”.

“Poražavajuće je da Arhivski odsjek Bar, čuvar istorije Bara i okoline sa milenijumskom tradicijom, obiježava tek 30 godina postojanja, no, to se nažalost ne može promijeniti. U ovoj instituciji se nalaze i obrađuju stotine hiljada dokumenata koji sadrže spasonosnu moć pisane riječi, u njima su najvjerodostojniji odgovori i potvrde za mnoga pitanja”, rekla je pored ostalog Rastoder.

Srđan Pejović je ukazao da je postavka najsažetiji presjek statusa države, naroda i vladara Crne Gore u to doba, iskazan u aklamacijama i pozdravnim telegramima koji su 1910. stizali u Crnu Goru sa svih strana svijeta, povodom jubileja - pola vijeka na prijestolu i zlatne svadbe, te promocije u kralja.

“Već deset godina organizujemo 'Nedjelju arhiva ' sa ciljem da istaknemo značaj Arhiva kao kulturno-istorijskog dobra, a u 2017. ćemo širom države prirediti oko 60 raznorodnih programa”, kazao je direktor Državnog Arhiva Crne Gore Stevan Radunović.

Bonus video: